1956
Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «Βελλίδειο» | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας: Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 21:25
Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «Βελλίδειο»
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας: Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 21:25

Αυτή τη φορά δεν είχε Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης —αυτό ξεχάστηκε (ή θέλουν να ξεχαστεί) κάπου ανάμεσα στις αυταπάτες και τις πολιτικές τραγωδίες του 2015. Τώρα, το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα αποκαλείται «νέα κοινωνική συμφωνία». Πλουσιοπάροχη όπως πάντα, όμως μια συμφωνία που δεν τους καλύπτει ακριβώς όλους, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, θα είναι «με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νέα γενιά» —υπάρχουν κι άλλοι αλλά ο κ. Τσίπρας μοιάζει για την ώρα να μην τους περιλαμβάνει.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ξαναχτίζει το μαγαζί από την αρχή, ίσως και λόγω του δημοσκοπικού τέλματος που τον έχει καθηλώσει πέριξ του 20% παρά τα σημάδια της πανδημίας του κορονοϊού στο σώμα της οικονομίας και στην ανεργία είναι ήδη βαριά. Μολονότι δήλωσε πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι «για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει», τα όσα είπε μαρτυρούσαν την ανάγκη του να βρει νέα πατήματα.

Ετσι, η ομιλία του κ. Τσίπρα στο «Βελλίδειο» είχε ύμνους και κινδυνολογίες για τη «νέα γενιά» —υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά άσχημα για τους νέους και σχεδιάζει στράτευση στα 18—, είχε τοπικιστικά παράπονα για τη Θεσσαλονίκη που πάντα βρίσκουν ένα ακροατήριο —«η κυβέρνηση έκανε τη Θεσσαλονίκη να μοιάζει αποπαίδι των Αθηνών»— και είχε βέβαια τη γνωστή θεωρία για τα εχθρικά ΜΜΕ που δεν αγαπούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λατρεύουν τον κ. Μητσοτάκη. Είχε επίσης και μια ανθολογία 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, όπως τα περιέγραψε, τα οποία δεν ξεφεύγουν από τον χρυσό κανόνα των δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων στο Δημόσιο, της μείωσης φόρων, των επιδομάτων κλπ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορείς άνετα να υπόσχεσαι…

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο χώρος, η Θεσσαλονίκη, και το πολιτικό timing προσφερόταν για να βρει ευκαιρία να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για «εξαπάτηση» των πολιτών. Η αιχμή αφορούσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ και τους επαίνους του τελευταίου για τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου (εδώ). Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη.

«Ισως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα. Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας…

» Εγώ δέχομαι την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Ομως, οφείλει μία συγγνώμη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει: «Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις. Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του».

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανακάλυψε «εξαπάτηση» από τον κ. Μητσοτάκη και στην οικονομία.

«Οι Έλληνες δεν νιώθουν πια ασφαλείς για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης. Δεκατέσσερις μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη. Μια απάτη που δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε μέρα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο ολόκληρο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, δεν εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και σε όσα του έταξαν για την οικονομία».

Και έπειτα, προσπερνώντας το προφανές, ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεχέρσωσε την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο αυτή της Ελλάδας, κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη και πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στο πρώτο του 2020. Και όταν, πια, ήρθε και η πανδημία, παρά τη δημοσιονομική ελευθερία και τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση, να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας».

Και υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις, που διαπλέκονται μεταξύ τους, τροφοδοτεί η μια την άλλη και έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Οι κρίσεις αυτές, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι:

1.  Υγειονομική.

Οπως είπε, η άνοδος τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων δείχνει ότι βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και η υγειονομική κρίση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να οικειοποιηθεί την στάση ευθύνης που τήρησαν οι Έλληνες την άνοιξη, χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας».

Για τον Πρωθυπουργό είπε ότι «επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν, αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνεκτικό σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, και σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι πεισματάρα. Και όταν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή έξαρση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία να στελεχώσει τις ΜΕΘ, τότε δε μπορούν να σε σώσουν τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης».

2. Οικονομική

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως «επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν. Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει και το μόνο “μεγάλο έργο” που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας».

«Κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν τρόπους να βγάλουν το χειμώνα και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας, σήμερα υλοποιεί την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου», σημείωσε.

3. Κρίση Δημοκρατίας

«Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών site, θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη. Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης», ισχυρίστηκε.

4. Ηθική

«Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημοσίως σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους, ακόμη και για αποφάσεις της Βουλής. Ενώ εταιρείες φίλων και ημέτερων, ξεπηδούν σε ένα βράδυ για να πάρουν με απευθείας αναθέσεις δημόσια έργα», παρατήρησε.

5. Κοινωνική

«Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού. Συνωμοσιολόγοι , αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες. Η αντιπολιτική αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την τροφοδοτεί».

6.Εθνική κρίση

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς στρατηγική απέναντι στην Τουρκία που εντείνει την προκλητικότητα της, «αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια, χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη, χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων».

Είπε ότι «η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους». Επεσήμανε, ακόμα, πως «την ίδια στιγμή που αποφεύγει να πει την αλήθεια στον λαό για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προτάσσει το καταστροφικό αφήγημα της Ελλάδας- Ασπίδας της Ευρώπης. Μια κυβέρνηση, που αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία, μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών».

Η κοινωνική συμφωνία του Τσίπρα

«Η σημερινή συνθήκη είναι έκτακτη, αλλά η απάντηση πρέπει να είναι μόνιμη και δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που τους ξεπέρασε η ίδια η ιστορία, αυτοί που σήμερα υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες  τη νέα γενιά.

Η Συμφωνία αυτή περιλαμβάνει έξι άξονες: Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της  εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Μίλησε για ένα σχέδιο με ορίζοντα το 2030 και υπογράμμισε:

-Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα.

-Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αξιόπιστο και καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία και ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

-«Είναι χυδαίο αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο από στελέχη της κυβέρνησης και τα φιλικά της ΜΜΕ με τη συκοφάντηση ολόκληρων γενιών. Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες. Και πριν λίγες μέρες, ο παιδονόμος κ. Μητσοτάκης μας είπε και πώς σκοπεύει να τους πειθαρχήσει, δηλώνοντας πως εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18».

Και έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια δέσμη 11 άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η χώρα και είναι τα εξής:

-Μέτρο πρώτο : Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
-Μέτρο δεύτερο : Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
-Μέτρο τρίτο : Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
-Μέτρο τέταρτο : Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
-Μέτρο πέμπτο : Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
-Μέτρο έκτο : Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
-Μέτρο έβδομο : Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
-Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
-Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.
-Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Απάντηση 23 λέξεων από τη ΝΔ

Η απάντηση της ΝΔ στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Βελλίδειο, ενώπιον 50 ακροατών λόγω των πρωτοκόλλων του κορονοϊού, ήταν 23 λέξεις:

«Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Αραδιάζοντας τα χιλιοειπωμένα κλισέ έδειχνε να βαριέται περισσότερο εκείνος που τα έλεγε, από αυτούς που τον άκουγαν».