642
Μπέρτολτ και Μπαμπέτ Αλμπρεχτ, λίγο πριν από τον θάνατο του πρώτου, το 2012 | Reuters

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην πλουσιότερη γερμανική οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 19:16
Μπέρτολτ και Μπαμπέτ Αλμπρεχτ, λίγο πριν από τον θάνατο του πρώτου, το 2012
|Reuters

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην πλουσιότερη γερμανική οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 19:16

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες.

Πόσο μάλλον όταν το καράβι δεν είναι απλό καράβι, αλλά κοτζάμ (οικονομικό) υπερωκεάνιο, όπως η Aldi.

Ενας από τους κληρονόμους της διεθνούς εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ μήνυσε τη μητέρα του, Μπαμπέτ, τις τέσσερις αδελφές του και τους δικηγόρους τους, κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση και κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Νικολάι Αλμπρεχτ υπέβαλε μήνυση, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, για «παραβίαση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του ιδρύματος Jakobus», ενός από τα τρία φιλανθρωπικά ιδρύματα που κατέχουν τις μετοχές της οικογένειας στον όμιλο Aldi Nord.

Η πράξη του Νικολάι σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς και επώδυνης νομικής διαμάχης σχετικά με τα χρήματα και τον έλεγχο της πιο επιτυχημένης γερμανικής εταιρείας.

Η μάχη για τον έλεγχο της Aldi ξεκίνησε το 2012, μετά το θάνατο του Μπέρτολτ Αλμπρεχτ, γιου ενός από τους ιδρυτές της εταιρείας και πατέρα του Νικολάι.

Η χήρα του, Μπαμπέτ, και τα παιδιά της αρνήθηκαν να αποδεχτούν την διαθήκη του, η οποία ρητά και κατηγορηματικά περιόριζε κατά πολύ την επιρροή αλλά και την πρόσβασή τους στα κεφάλαια του ιδρύματος.

Όλοι τους κινήθηκαν αμέσως νομικά κατά της απόφασής του να αλλάξει το καταστατικό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι ο Μπέρτολτ δεν είχε «σώας τας φρένας» όταν έλαβε την απόφαση.

Ωστόσο, διαδοχικά δικαστήρια έλαβαν διαδοχικές αποφάσεις εναντίον τους ενώ το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο πέρσι απέρριψε και την έφεσή τους.

Παρά την διαθήκη του Μπέρτολτ Αλμπρεχτ πάντως, οι κληρονόμοι του παραμένουν επικεφαλής στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται επίσης στα μαχαίρια με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Τέο Αλμπρεχτ. Ο τελευταίος βγήκε δημοσίως το 2016 και κατηγόρησε την Μπαμπέτ και τις τέσσερις κόρες της για πράξεις όπως και αυτές για τις οποίες τις κατηγορεί τώρα ο Νικολάι.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι κατηγορίες του Νικολάι δεν είναι τελείως ανυπόστατες…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια των πλουσιότερων Γερμανών βρίσκεται στη μέση του κυκλώνα -και ενός σκανδάλου.

Πέρσι, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της εταιρείας έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μην διαρρεύσει η είδηση ότι η 48χρονη Κάτια, πρώην σύζυγος του Τέο Αλμπρεχτ Τζούνιορ (γιου του Τεο Αλμπρεχτ), τίναξε τον γάμο της στον αέρα για έναν 32χρονο άνδρα από το Αφγανιστάν.

Ο 27χρονος τότε Ταρέκ Σ. από το Αφγανιστάν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην οικία της Κάτια Aλμπρεχτ το 2015 ως τεχνικός για την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος.

Εκείνη, τότε στα 43 της χρόνια, ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Αλμπρεχτ Τζούνιορ, συνιδιοκτήτη και κληρονόμο της αυτοκρατορίας σούπερ μάρκετ Aldi Nord και έναν από τους δέκα πλουσιότερους άνδρες της Γερμανίας, με περιουσία 15,7 δισ. ευρώ.

Τα 16 χρόνια της διαφοράς ηλικίας δεν αποτέλεσαν πρόβλημα για τους δυο τους: ερωτεύτηκαν, η Κάτια παράτησε τον άνδρα της και την όποια οικονομική ασφάλεια που της προσέφερε, και άρχισαν να ζουν μαζί.

Ένα χρόνο μετά, γεννήθηκε ο γιος τους, γεγονός που ώθησε την Κάτια να ζητήσει επισήμως διαζύγιο από τον 69χρονο δισεκατομμυριούχο.

Και ο Τέο Aλμπρεχτ Τζούνιορ συμφώνησε σε μια γενναιόδωρη μηνιαία διατροφή, κουρασμένος ων, όπως λένε τα γερμανικά ΜΜΕ, από το να μπλέξει με δικαστήρια και δικαστικές διαμάχες.

Η Κάτια με τον Ταρέκ και τον γιο τους που φοράει παραδοσιακή αφγανική ενδυμασία
Το μικρό παντοπωλείο που έγινε αλυσίδα

Η Aldi ιδρύθηκε από τους αδελφούς Καρλ και Τέο Αλμπρεχτ το 1946, όταν ανέλαβαν το μικρό παντοπωλείο της μητέρας τους στην Έσση, το οποίο λειτουργούσε από το 1913.

Η επιχείρηση χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές ομάδες το 1960, που αργότερα ονομάστηκαν Aldi Nord, με έδρα την Έσση και Aldi Süd, με έδρα το γειτονικό Μούλχαϊμ.

Το 1962, καθιερώθηκε το όνομα Aldi (συντομογραφία του Albrecht Diskont, όπου Diskont σημαίνει Εκπτωση).

Στη Γερμανία, η Aldi Nord και η Aldi Süd έχουν χωριστεί οικονομικά και νομικά από το 1966, διατηρώντας όμως στενούς δεσμούς.

Ο όμιλος Aldi Nord αποτελείται σήμερα από 35 περιφερειακές εταιρείες με περίπου 2.500 υποκαταστήματα.

Η Aldi Süd αποτελείται από 31 περιφερειακές εταιρείες με 1.600 υποκαταστήματα.

Ο όμιλος Aldi λειτουργεί εξάλλου πάνω από 8.000 καταστήματα παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...