525
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι ομιλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου  | REUTERS/Carlo Allegri

ΟΗΕ: «Πυρά» ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τη «νέα φάση» του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 21:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2018 21:49
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι ομιλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 
|REUTERS/Carlo Allegri

ΟΗΕ: «Πυρά» ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τη «νέα φάση» του Ουκρανικού

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 21:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/11/2018 21:49

Επειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε το πρωί της Δευτέρας η Μόσχα με θέμα «παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας» δεν άρχισε καν.

Σε μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) επί συνόλου 15. Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν. Οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε σήμερα μια «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη τη φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

«Οπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Ομως παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

«Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς, και να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους, αμβλύνοντας την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών» επισήμανε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.

Δήλωση Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα γεγονότα δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

«Δεν είναι καλό, δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό» είπε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. Και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Οταν έλαβε τον λόγο, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντιρωσική» συμπεριφορά: «Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη των πληρωμάτων τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στότελμπεργκ δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου της 26ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας (REUTERS/Francois Walschaerts)

Σχολιάζοντας δε τη φύση των γεγονότων, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό» δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου  Βρυξέλλες ο Στόλτενμπεργκ, ύστερα από μια επείγουσα συνάντηση  πρεσβευτών των χωρών-μελών της Συμμαχίας η οποία διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, αν και η ίδια δεν αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Ολοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και στα πληρώματά τους, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τους ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατέσχεσε χθες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...