406
Αποψη των γραφείων του ΟΗΕ στη Γενεύη | YouTube

OHE: Στη Γενεύη η Πενταμερής για το Κυπριακό – «πυρετός» διεργασιών

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:24
Αποψη των γραφείων του ΟΗΕ στη Γενεύη
|YouTube

OHE: Στη Γενεύη η Πενταμερής για το Κυπριακό – «πυρετός» διεργασιών

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:24

Στην τελική ευθεία των διεργασιών ενόψει της άτυπης Πενταμερούς εισέρχεται το Κυπριακό μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΟΗΕ, του τόπου και της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής της διάσκεψης. Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, η Πενταμερής θα πραγματοποιηθεί από τις 27 μέχρι και τις 29 Απριλίου, στη Γενεύη, και όχι στην Νέα Υόρκη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στόχος της συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Λουκιανού Λυρίτσα, από τη Λευκωσία για τηνDeutsche Welle, στην Κύπρο για την προετοιμασία της Πενταμερούς, επιστρέφει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πιθανότατα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η ειδική απεσταλμένη θα έχει νέες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Κυβερνητικές πηγές στη μεγαλόνησο αναφέρουν εξάλλου, ότι είναι πιθανή και η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ακόμα και πριν την άφιξη της Λουτ στο νησί.

Εμπλοκή στην διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών, επιθυμεί να έχει και η ΕΕ, η οποία δια του ύπατου εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, θα δώσει το παρών στην Πενταμερή υπό το καθεστώς παρατηρητή. Η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ θα διακηρυχθεί και από την Κύπρο κατά την παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ στο νησί στις 4 Μαρτίου.

Καλωσορίζοντας την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προσηλωμένος στην λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της Πενταμερούς, ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ επιχείρησε επαναπροσέγγιση με το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία πρέπει να δώσει στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα. Κάλεσε παράλληλα την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε συνάντηση επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών για το Κυπριακό. Η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Από την πλευρά του, το εκτελεστικό όργανο του Ερντογάν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ημερομηνίας  διεξαγωγής της Πενταμερούς, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μοιραστούν με ειλικρίνεια τις λεπτομέρειες του «νέου οράματος τους» -οπως χαρακτηριστικά ανέφερε- για «κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών» – κάτι βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη βάση συζήτησης όπως αυτή έχει τεθεί από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία δεν είναι άλλη από τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...