497
|

Και τώρα η Νίκολα Στέρτζον

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 23 Σεπτεμβρίου 2014, 00:08

Και τώρα η Νίκολα Στέρτζον

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 23 Σεπτεμβρίου 2014, 00:08

Μπορεί η Σκωτία να μην ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η παραίτηση του Άλεξ Σάλμοντ από την ηγεσία του SNP και από την πρωθυπουργία, ανοίγει το δρόμο σε μια γυναίκα να αναλάβει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της Σκωτίας. Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος και Νο. 2 του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, έχει μέχρι στιγμής «παίξει επιτυχώς το ρόλο του ικανού και πιστού υπολοχαγού του Άλεξ Σάλμοντ». Πλέον ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υποβάλει την υποψηφιότητά της για τη θέση του ηγέτη του SNP. Και με τα περισσότερα μέλη της σκωτσέζικης κυβέρνησης να έχουν εκφράσει ήδη τη στήριξή τους στο πρόσωπό της, η 44χρονη πολιτικός είναι η επικρατέστερη διάδοχος του Σάλμοντ.

Αν και σύμφωνα με τους Financial Times η Στέρτζον είναι «λιγότερο χαρισματική» από τον, συχνά εκρηκτικό, νυν πρωθυπουργό της Σκωτίας, είναι όμως «λιγότερο διχαστική αλλά και πιο συμπαθής στις γυναίκες ψηφοφόρους». Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται το γεγονός ότι την «σέβονται οι συνάδελφοί της ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων» και ότι «μπορεί να επικοινωνεί με ευκολία με τον μέσο ψηφοφόρο». Ήταν μόλις 16 χρονών, μαθήτρια σε δημόσιο σχολείο από μια μεσοαστική οικογένεια όταν έγινε μέλος του SNP, την περίοδο που η Θάτσερ κυβερνούσε τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως έχει δηλώσει στο ραδιόφωνο του BBC: «η οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση, πολλοί άνθρωποι γύρω μου έβλεπαν μπροστά τους μια ζωή χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. Εκείνη την περίοδο μου δημιουργήθηκε η παρόρμηση ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, η αίσθηση ότι είναι λάθος η Σκωτία να κυβερνάται από συντηρητικές κυβερνήσεις τις οποίες δεν είχε εκλέξει».

Η πεποίθησή της ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι πιο εύπορη, πιο δημοκρατική και πιο δίκαιη δεν άλλαξε ποτέ. Ούτε σταμάτησε να δίνει έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας των δύο φύλων, παραμένοντας σταθερά στην αριστερά πτέρυγα του κόμματός της. Η Στέρτζον που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στα 29 της χρόνια μετά από μια σύντομη καριέρα ως δικηγόρος, έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «nippy sweatie» από πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, το οποίο σημαίνει στη γλασκωβιανή σλαγκ «αιχμηρή και επικριτική».

Μέσα στα χρόνια όμως έχει μαλακώσει. Ως υπουργός Υγείας πρωτοστάτησε και επέβλεψε μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές που είχε υποσχεθεί το SNP. Επαναλειτούργησε αρκετά επείγοντα εξωτερικά ιατρεία που είχαν κλείσει στη Σκωτία και κατάργησε τη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική κάλυψή τους. Πέντε χρόνια μετά ανέλαβε τη διεκπεραίωση του δημοψηφίσματος και έγινε γνωστή ως “the yes minister”.

Παρά την ήττα του SNP στο πρόσφατο δημοψήφισμα, η δυναμική του φαίνεται να αυξάνεται. Σύμφωνα με βουλευτές του κόμματος, από 25.642 μέλη την Πέμπτη, έχει φτάσει τα 40.000 μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα. Αν οι Εργατικοί δεν καταφέρουν να ανασυγκροτηθούν μέσα στους επόμενους μήνες είναι σίγουρο ότι το SNP θα συνεχίζει να επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Σκωτίας. Και αν, όπως όλα δείχνουν, τον Νοέμβριο στο συνέδριο του κόμματος εκλεγεί η Στέρτζον, η Σκωτία θα αποκτήσει όχι μόνο την τρίτη γυναίκα ηγέτη μεγάλου κόμματος (Εργατικοί: Γιόχαν Λάμοντ – Tories: Ρουθ Ντέιβιντσον) αλλά και την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News