436
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ιράν Αλιρέζα Ακμπάρι συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου | Khabaronline/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Η ΕΕ καταδίκασε την εκτέλεση του ιρανοβρετανού Aλιρέζα Ακμπάρι στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2023, 17:31
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ιράν Αλιρέζα Ακμπάρι συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου
|Khabaronline/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Η ΕΕ καταδίκασε την εκτέλεση του ιρανοβρετανού Aλιρέζα Ακμπάρι στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2023, 17:31

Μετά τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανάλγητη και δειλή πράξη, που πραγματοποιήθηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς», αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που μίλησε επίσης για «ειδεχθή και βάρβαρη πράξη», με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε την Κυριακή και η Ευρωπαϊκή Ενωση την εκτέλεση στο Ιράν του ιρανοβρετανού υπηκόου Αλιρεζά Ακμπάρι,  υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά την έντονη αντίθεσή της στη θανατική ποινή υπό οποιαδήποτε περίσταση.

Σε δήλωση του, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ότι «η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Ακμπάρι και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκτέλεση ενός ευρωπαίου πολίτη είναι ένα φρικτό προηγούμενο που θα παρακολουθήσει στενά η ΕΕ».

Επίσης, τονίζεται ότι η θανατική ποινή παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή που κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί την έσχατη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία.

Τέλος, η ΕΕ καλεί το Ιράν για αποχή από οποιεσδήποτε μελλοντικές εκτελέσεις και του ζητά να ακολουθήσει συνεπή πολιτική για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Το καθεστώς της Τεχεράνης αψήφησε τις εκκλήσεις του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του 61χρονου Αλιρεζά Ακμπάρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για «κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας».

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε από το BBC Persian την Τετάρτη ακουγόταν ο Αλιρεζά Ακμπάρι να δηλώνει ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει, έπειτα από μακρά βασανιστήρια.

Ποιος ήταν ο Ακμπάρι

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ιράν συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα, ο 61 ετών Ακμπάρι κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία, το 2020, του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Στο βίντεο, ο Ακμπάρι δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία, αλλά δήλωσε ότι βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.

Ο Ακμπάρι ήταν στενός σύμμαχος του Αλί Σαμχανί, ο οποίος είναι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας από το 1997 έως το 2005, όταν ο Ακμπαρί ήταν αναπληρωτής του.

Στην ηχογράφηση που μετέδωσε το BBC Persian, ο Ακμπαρί δήλωσε ότι ομολόγησε ψευδώς εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχε υποστεί: «Με περισσότερες από 3.500 ώρες βασανιστηρίων, με παραισθησιογόνες ουσίες και μεθόδους άσκησης σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, με κατέστησαν άβουλο. Με οδήγησαν στο χείλος της τρέλας και με ανάγκασαν να προχωρήσω σε ψευδείς ομολογίες με όπλα και απειλές θανάτου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...