790
Αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν πως έως το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει αναπτυχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid – 19 | REUTERS/Dado Ruvic

Κορονοϊός: Τι προβλέπουν οι Αμερικανοί για φάρμακο και εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 14:05
Αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν πως έως το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει αναπτυχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid – 19
|REUTERS/Dado Ruvic

Κορονοϊός: Τι προβλέπουν οι Αμερικανοί για φάρμακο και εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 14:05

Τέσσερα εμβόλια και πέντε φάρμακα κατά του κορονοϊού βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Χάρη σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια που διέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των σχετικών ερευνών αλλά και στις προσπάθειες εκατοντάδων επιστημόνων που εργάζονται στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επικεφαλής των σχετικών ερευνών που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο είναι ο δρ. Αντονι Φάουτσι, ο αμερικανός «ομόλογος» του Σωτήρη Τσιόδρα και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών (NIAID), το οποίο υπάγεται στο NIH. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη πρωτοβουλία στη μάχη κατά του φονικού κορονοϊού, η οποία κατέστη δυνατή λόγω και της άμεσης στήριξης που παρείχε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας η Υπηρεσία Προηγμένης Ερευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας που φέρει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας, πυρηνικών και ραδιολογικών απειλών, πανδημιών και αναδυόμενων ασθενειών.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός πως οι αμερικανοί ερευνητές εμφανίζονται για πρώτη φορά συγκρατημένα αισιόδοξοι, ευελπιστώντας πως έως το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει αναπτυχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid – 19 και έως τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς (το νωρίτερο) ενδέχεται να είναι έτοιμο και κάποιο εμβόλιο.

Τα χρήματα

Παρότι ο αμερικανός πρόεδρος αρνούνταν επί αρκετές εβδομάδες να αποδεχτεί την κρισιμότητα της κατάστασης, οι αξιωματούχοι της BARDA αντιθέτως δεν έχασαν χρόνο και πρόσφεραν αμέσως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα εργαστήρια των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών που διεξάγουν βιοϊατρικές έρευνες: 430,2 εκατομμύρια δολάρια έλαβε η Moderna, 456,2 εκ. δολάρια η Janssen Research & Development (του ομίλου Johnson & Johnson) και 30,7 εκ. δολάρια η Protein Science. Σύνολο 917 εκατομμύρια δολάρια ενώ επιπρόσθετα η BARDA μοίρασε άλλα 310 εκατομμύρια δολάρια σε επτά φαρμακευτικές εταιρείες που μελετούν πιθανά φάρμακα κατά της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, επισημαίνει σε κείμενό του ο Τζουζέπε Σαρτσίνα της Corriere della Sera, πρόκειται να συγκεντρωθούν μέσω του προγράμματος της ΕΕ Horizon 2020 περί τα 140 (μόλις) εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη 17 πιθανών εμβολίων ενώ 80 εκατομμύρια ευρώ έλαβε και η CureVac, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας την οποία φέρεται να ήθελε να εξαγοράσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως σε κάθε περίπτωση αποτελεί γεγονός πως οι αμερικανοί επιστήμονες, παρά τον ανεκδιήγητο πρόεδρό τους ο οποίος έφτασε στο σημείο να διερωτηθεί δημοσίως, μάλιστα, γιατί δεν κάνουμε ενέσεις με αντισηπτικό για να νικήσουμε τον κορονοϊό, εργάζονται πυρετωδώς ενώ τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Τα εμβόλια

«Εν εξελίξει βρίσκονται πολλά ερευνητικά προγράμματα για εμβόλια», ανέφερε στην Corriere η Κριστίνα Κασέτι, υποδιευθύντρια του Τμήματος Μικροβιολογίας του ιταλικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών. «Το πιο προχωρημένο αποτελεί καρπό της συνεργασίας του ινστιτούτου μας, με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, και την εταιρεία Moderna. Στην προκειμένη περίπτωση το πρωτότυπο εμβόλιο αναπτύχθηκε στα εργαστήριά μας αλλά εργαζόμαστε από κοινού με την BARDA για τη στήριξη και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ερευνών που πραγματοποιούν οι εταιρείες Jansen, Sanofi και Merck», πρόσθεσε η ιταλίδα επιστήμονας.

Προς το παρόν αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως οι ερευνητές της Moderna βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Ποια θα είναι η κατάληξη παραμένει άγνωστο αλλά «μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου θα περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, με δοκιμές σε πολλούς ανθρώπους με στόχο να ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου και η ικανότητά του να διεγείρει την ανοσοαπόκριση. Η κρίσιμη περίοδος αναμένεται μετά τον Σεπτέμβριο, όταν θα διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι αποτελεσματικό».

Ακόμη πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πάολο Λούσο, ένας άλλος ιταλός επιστήμονας που επίσης εργάζεται υπό την καθοδήγηση του Αντονι Φάουτσι, δηλώνοντας πως «ο νέος κορονοϊός δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταλλάξιμος όπως είναι άλλοι ιοί, ο ιός της γρίπης, για παράδειγμα, που μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, ή ο ιός του HIV, με τον οποίο παλεύουμε επί δεκαετίες».

Μαζική παραγωγή

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν το φθινόπωρο η επιστήμη θα παραχωρήσει τη θέση της στη βιομηχανία και, κατ’ επέκταση, και στην πολιτική. Γιατί το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην ανάπτυξη του εμβολίου όσο στη μαζική παραγωγή του. Ο Αντονι Φάουτσι παραμένει συγκρατημένος στις προβλέψεις του, εκτιμώντας πως το εμβόλιο θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά την ερχόμενη άνοιξη. Εάν, ωστόσο, δεν προκύψουν σοβαρά προβλήματα οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες ήδη από τον Ιανουάριο του 2021. Οσον αφορά το ποιοι θα εμβολιαστούν αρχικά, παρότι είναι ακόμη νωρίς για τελικές αποφάσεις, πρώτοι στη λίστα βρίσκονται, φυσικά, γιατροί και νοσηλευτές, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όλοι όσοι εργάζονται στις μεταφορές και οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Φάρμακα και θεραπείες

Οι ερευνητές του Αντονι Φάουτσι εργάζονται εντατικά και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid-19. Οι έρευνες εστιάζουν κυρίως σε αντιικά φάρμακα που εξουδετερώνουν απευθείας τον κορονοϊό και σε αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λοίμωξης, καταρχάς της πνευμονίας. Και σε αυτήν την περίπτωση η ώρα της αλήθειας εκτιμάται πως θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...