292
Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφραστεί υπέρ της επέκτασης της επιστολικής ψήφου και για λόγους δημόσιας υγείας | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Μπάιντεν: Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εκλογές του Νοεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 12:10
Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφραστεί υπέρ της επέκτασης της επιστολικής ψήφου και για λόγους δημόσιας υγείας
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Μπάιντεν: Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εκλογές του Νοεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 12:10

Είναι στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ η σκέψη να αναβάλει για κάποιο λόγο τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου; Αυτό πιστεύει ο αντίπαλός του, βέβαιος υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

«Σημειώστε αυτό που θα πω: Νομίζω ότι θα προσπαθήσει κάπως να “σπρώξει” πιο πίσω τις εκλογές, να σκεφτεί κάποιο λόγο γιατί δεν μπορούν να γίνουν», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε διαδικτυακή συγκέντρωση για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αναφέρεται στον χρόνο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, σημειώνει το CNN. Η αναμέτρηση διεξάγεται παραδοσιακά την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου – φέτος είναι στις 3 Νοεμβρίου.

Τυπικά, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να αναβάλει μονομερώς την ημερομηνία διεξαγωγής, η οποία ορίζεται με ομοσπονδιακό διάταγμα, ενώ χρειάζεται για κάτι τέτοιο και η έγκριση του Κογκρέσου. Παρά ταύτα, προσθέτει το CNN, δεν λείπουν οι Δημοκρατικοί που πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να αναβάλει τη διαδικασία ή ακόμη και να μην αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο αν ηττηθεί.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι ανησυχίες (αλλά και οι σχεδιασμοί) για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές εν μέσω της πανδημίας. Η επιστολική ψήφος είναι μία από τις πιθανές λύσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να έχουν οι Πολιτείες επαρκή μέσα για να διασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις για την ψηφοφορία. Εφερε δε το παράδειγμα του Ουισκόνσιν που διεξήγε τις προκριματικές με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούσαν να επιβάλουν αυτό παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Κανείς δεν πρέπει να ρισκάρει για να ψηφίσει», έχει δηλώσει ο Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος κατηγόρησε ακόμη τον Τραμπ ότι «προσπαθεί να υπονομεύσει τις εκλογές με ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία». Ηταν μια αναφορά σε δήλωση του Τραμπ ότι η επιστολική ψήφος είναι «διεφθαρμένη και επικίνδυνη μέθοδος», παρά το ότι οι Πολιτείες την προκρίνουν και για λόγους δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...