691
Καμερουνέζοι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στην χώρα τους περιμένουν στην ουρά για να λάβουν φαγητό σε έναν προσωρινό καταυλισμό προσφύγων στο γειτονικό Τσαντ. Είναι δυνατόν να γίνει ποδοσφαιρικό τουρνουά σε μία τέτοια χώρα; | REUTERS/Mahamat Ramadane/File Photo

Κόπα Αφρικα στο Καμερούν; Σοβαρά τώρα;

Sportscaster Sportscaster 17 Δεκεμβρίου 2021, 16:00
Καμερουνέζοι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στην χώρα τους περιμένουν στην ουρά για να λάβουν φαγητό σε έναν προσωρινό καταυλισμό προσφύγων στο γειτονικό Τσαντ. Είναι δυνατόν να γίνει ποδοσφαιρικό τουρνουά σε μία τέτοια χώρα;
|REUTERS/Mahamat Ramadane/File Photo

Κόπα Αφρικα στο Καμερούν; Σοβαρά τώρα;

Sportscaster Sportscaster 17 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

Με τη μετάλλαξη «Ομικρον» να εξαπλώνεται ραγδαία σε περισσότερες από 60 χώρες, η πληροφορία που μετέδωσε το Radio Monte Carlo -ότι η CAF (αφρικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου) εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής, ματαίωσης, ή αλλαγής έδρας του Κόπα Αφρικα- δεν παραξένεψε κανέναν. Αντιθέτως, μεγάλη έκπληξη ήταν η διάψευσή της. Από τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας, Βερόν Μοσένγκο – Ομπα, που δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Οπως τόνισε, μάλιστα, βρίσκεται στο Καμερούν (τη χώρα που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση) από την περασμένη Τρίτη, συζητώντας με τον υπουργό Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη για το υγειονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να εφαρμοστεί.

Ακούγεται κάπως τρομακτικό. Σε λιγότερο από 25 μέρες (9 Ιανουαρίου 2022) οι αποστολές -αλλά και φίλαθλοι!- από 24 αφρικανικά κράτη θα συναντηθούν στο Καμερούν, όπου η νέα εκδοχή της Covid-19 (που «θερίζει») είναι, ίσως, το μικρότερο πρόβλημα. Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος, που μαίνεται, και η χολέρα, που έχει κάνει την επανεμφάνισή της σε πολλές περιοχές της χώρας, καθιστούν την επιμονή της CAF να μην τροποποιήσει τα σχέδιά της ακόμη πιο ακατανόητη. Και πολύ επικίνδυνη.

Η εγχώρια σύρραξη, που άρχισε από μια ειρηνική διαδήλωση πριν από πέντε χρόνια, ήταν ο λόγος για τον οποίο το Καμερούν δεν είχε αναλάβει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2019 – το διοργάνωσε η Αίγυπτος. Αραγε, τι έχει αλλάξει από τότε, ώστε σήμερα η χώρα να θεωρείται ο κατάλληλος τόπος για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο αθλητικό event; Απολύτως τίποτα. Για την ακρίβεια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι καταδρομικές λεηλασίες ολόκληρων οικισμών και χωριών, οι απαγωγές, οι θάνατοι πολιτών -ακόμη και παιδιών- που έτυχε να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, είναι καθημερινά φαινόμενα. Η χώρα ζει μέσα στον τρόμο και το χάος.

Τώρα έχει να αντιμετωπίσει και μολυσματικές ασθένειες, όπως η χολέρα, εξαιτίας της φτώχειας και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν σε πολλές περιοχές, ιδίως στους καταυλισμούς των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200 και, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μέχρι να αρχίσει το Κόπα Αφρικα θα μετριούνται σε χιλιάδες, όπως υπογραμμίζουν οι Times.

Τα πράγματα με την πανδημία δεν πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, που η CAF αναγκάστηκε να αναβάλει το τουρνουά για το 2022. Γιατί, λοιπόν, δεν το ματαιώνει (το καλεντάρι δεν αφήνει περιθώρια για νέα αναβολή). Και, κυρίως, γιατί δεν το εμπιστεύεται σε κάποια άλλη, ασφαλέστερη αφρικανική χώρα; Η μόνη πειστική εξήγηση γι’ αυτή την επιμονή της, είναι ότι δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον Πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, που πιστεύει ότι η επιτυχής διοργάνωση του Κόπα Αφρικα θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Ο 89χρονος Μπιγιά, που κυβερνά τη χώρα από το 1975, παλαιότερα ως Πρωθυπουργός και από το 1982 ως Πρόεδρος, έταξε στους αξιωματούχους της ομοσπονδίας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή του στρατού, κι εκείνοι αποδέχτηκαν ένα τεράστιο ρίσκο.

Το συνηθίζουν, να μη χαλάνε χατίρι στους κυβερνώντες τα αφρικανικά κράτη. Ακόμη κι αν πρόκειται για στυγνούς δικτάτορες, όπως ο Τεοντόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ, που διαφεντεύει την Ισημερινή Γουινέα από το 1979. Το 80% του πληθυσμού της χώρας του ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όμως εκείνος είναι ο 8ος πλουσιότερος ηγέτης κράτους, σύμφωνα με το Forbes. Και ο γιος του, Τεοντορίν Ομπιάνγκ, είναι ιδιοκτήτης ενός γιοτ 400 εκατ. δολαρίων και μιας έπαυλης 35 εκατ. δολαρίων στο Μαλιμπού. Αλλά η CAF δεν δίστασε να αναθέσει το Κόπα Αφρικα του 2015 στη συγκεκριμένη χώρα, μια από τις πιο διεφθαρμένες του πλανήτη.

Αποτελεί παρηγοριά, το ότι «οικοδεσπότης» του εφετινού Κόπα Αφρικα, ως πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν, θα είναι ο Σαμουέλ Ετό: ο άλλοτε σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα, της Ιντερ και της Τσέλσι (και αρχισκόρερ της διοργάνωσης), ο οποίος προ ημερών εξελέγη με «σημαία» του την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο της χώρας του. Μάλιστα, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο 41χρονος πρώην παίκτης… ενθρονίστηκε από τους θρησκευτικούς ηγέτες του Καμερούν.

Την επόμενη, κιόλας, μέρα εμφανίστηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας στις 7 το πρωί, για να ανακαλύψει ότι -σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη του Κόπα Αφρικα- οι μισοί από τους υπαλλήλους έφτασαν στη δουλειά τους με μεγάλη καθυστέρηση, και οι άλλοι μισοί δεν πήγαν καθόλου. Η οργανωτική επιτυχία είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αλλά αυτή είναι «λεπτομέρεια», μπροστά στις περιπέτειες στις οποίες κινδυνεύει να μπλέξει το κορυφαίο ραντεβού του αφρικανικού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...