221
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Σεπτέμβριο | REUTERS/Yves Herman/Pool

Κομισιόν: Χάκερ παρακολουθούσαν το κινητό του Επιτρόπου Δικαιοσύνης και υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:53
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Σεπτέμβριο
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Κομισιόν: Χάκερ παρακολουθούσαν το κινητό του Επιτρόπου Δικαιοσύνης και υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:53

Στοιχεία ότι το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος χάκερ, έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δράστες επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία NSO.

Μολονότι δεν έχουν βρεθεί αδιάσειστες αποδείξεις ότι τα κατάφεραν, οι ερευνητές της ΕΕ εντόπισαν σοβαρές ενδείξεις ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στις συσκευές του επιτρόπου και άλλων υπαλλήλων της Κομισιόν, όπως ανέφερε ο Ρέιντερς σε επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στην ευρωβουλευτή Σοφία ιν τι Βελντ, η οποία είναι μέλος της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής.

Η έρευνα άρχισε το 2021, όταν η Apple ενημέρωσε τον Ρέιντερς πως η συσκευή iPhone που χρησιμοποιούσε είχε κατά πάσα πιθανότητα γίνει στόχος επίθεσης με το Pegasus.

Η ειδοποίηση από την Apple ενεργοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κομισιόν, οι οποίες εξέτασαν το κινητό του βέλγου επιτρόπου και ενός αδιευκρίνιστου αριθμού υπαλλήλων της ΕΕ.

Στην επιστολή του προς την ευρωβουλευτή, ο Ρέιντερς αναφέρει ότι με τα σημερινά δεδομένα «είναι αδύνατο να αποδοθεί» σε κάποιον η επίθεση «με απόλυτη βεβαιότητα». Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Η Ιν τι Βελντ, η οποία έδωσε την επιστολή στο Reuters, είπε στο διεθνές πρακτορείο πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί ποιοι στοχοποίησαν την Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η Apple έχει μηνύσει την NSO για παραβίαση των όρων συνεργασίας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...