619
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:42
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:42

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, η οποία χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, ανακοίνωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Το κονδύλι που θα μοιραστεί είναι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα το επίδομα θα το πάρουν:

-Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 2019

-Οικογένειες με έναν άνεργο γονέα και φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες

-Οικογένειες με δύο γονείς άνεργοι και φορολογητέο εισόδημα έως 15.000. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες

-Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμΕΑ έως 24 ετών.

Ως προς τα κριτήρια, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στη χώρα την τελευταία δεκαετία όπως προκύπτει από τη φορολογία εισοδήματος. Επίσης, θα πρέπει οι γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το άθροισμα καταθέσεων και μετοχών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

«Η έκτακτη ενίσχυση και το πλεόνασμα δεν υποκαθιστά την οικονομική πολιτική κυβέρνησης, αλλά αποδεικνύει ότι η ΝΔ νοιάζεται για τους πολλούς και εργάζεται με και για τους πολλούς».

«Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πάνω από ένα δισ. ευρώ μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μοιράσει ως προεκλογικό επίδομα τη 13η σύνταξη», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Αυτό τον χώρο τον αξιοποιήσαμε με διαφορετικό τρόπο. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταβάλουμε αυξημένο επίδομα θέρμανσης εμπροσθοβαρώς, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα, καλύψαμε έκτακτες δαπάνες σε Ένοπλες Δυνάμεις και μεταφορές, καλύψαμε οφειλές της ΔΕΗ».

«Χορηγούμε έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες ομάδες ύψους 175 εκατ. ευρώ», συνέχισε.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους δέκα βασικούς άξονές του.

  • 1ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
  • 2ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις.
  • 3ος άξονας: Ενίσχυση των εργαζομένων. Ειδικά σε εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής.
  • 4ος άξονας: Ενίσχυση της οικογένειας. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε βρεφικά είδη.
  • 5ος άξονας: Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
  • 6ος άξονας: Επανεκκίνηση κλάδων της Οικονομίας.
  • 7ος άξονας: Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: Εισάγεται δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης των ΜΜΜ και οικολογικών αυτοκινήτων.
  • 8ος άξονας: Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
  • 9ος άξονας: Η ενίσχυση της διαφάνειας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
  • 10ος άξονας: Η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τη φορολογία και τις επιχειρήσεις.

«Η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως της προηγούμενης. Πρέπει να επαναφέρουμε τις συνθήκες και να προστατέψουμε ενεργά τη μεσαία τάξη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε»

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την κατανομή κοινωνικού μερίσματος ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν “ψίχουλα” το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 -που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ- για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

«Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...