717
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Φρανς Τίμερμανς: το δίδυμο της «πράσινης επανάστασης» στην Κομισιόν. Οι οικολογικές πολιτικές είναι αυτές που θα καθορίσουν την ανάπτυξη στην Ενωση | REUTERS/Vincent Kessler

«Πράσινη ανάπτυξη» 3 τρισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 16:02
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Φρανς Τίμερμανς: το δίδυμο της «πράσινης επανάστασης» στην Κομισιόν. Οι οικολογικές πολιτικές είναι αυτές που θα καθορίσουν την ανάπτυξη στην Ενωση
|REUTERS/Vincent Kessler

«Πράσινη ανάπτυξη» 3 τρισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 16:02

Για τη σωτηρία του κλίματος η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να διαθέσει πολύ χρήμα από τον Προϋπολογισμό της. Τρία τρισ. ευρώ δεν είναι λίγα λεφτά, ακόμη και αν το χρονικό όριο απορρόφησης αυτών των κονδυλίων εκτείνεται έως το 2050. Η νέα Κομισιόν, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι αποφασισμένη να αφήσει οικολογικό αποτύπωμα μέσα στην πενταετή θητεία της – και όχι μόνο στην Ευρώπη.

Τα κεφάλαια, όπως γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος, θα αντλούνται σε ετήσια βάση από την ΕΕ αφ’ ενός (κατ΄50%) και, αφ΄ετέρου, από τα 27 κράτη-μέλη και τον ιδιωτικό τομέα (κατά το υπόλοιπο 50%). Η νέα φορολογία που θα επιβληθεί στις (ρυπογόνες) αεροπορικές μεταφορές θα ενισχύσει και αυτή τον «πράσινο» κουμπαρά, όπως και οι αυξήσεις δασμών σε όλα τα προϊόντα με κόστος έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα.

Οπως λέει στη Repubblica και η ίδια η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η δική μου Επιτροπή θα υπερασπιστεί το περιβάλλον».

«Είμαστε έτοιμοι», τονίζει η Φον ντερ Λάιεν, «να εργαστούμε για μια νέα αρχή για την Ευρώπη». Και η νέα Ευρώπη θα έχει την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης: «Τα οφέλη για τους πολίτες θα είναι μεγαλύτερα. Βλέπουμε τη Βενετία να βουλιάζει στα νερά, τα δάση στην Πορτογαλία να καίγονται, την ξηρασία στη Λιθουανία. Συνέβησαν και άλλοτε, όμως δεν μπορούμε να χάσουμε πια ούτε ένα δευτερόλεπτο».

«Πράσινη» και η οικονομία

Η Φον ντερ Λάιεν συνδέει τις εμπορικές συμφωνίες που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνάψει από τούδε και στο εξής με το οικολογικό «πρόταγμα» της προεδρίας της, ως εκ τούτου διακηρύσσει ότι όλες τους θα υπακούουν στον κανόνα της «περιβαλλοντικής βιωσιμότητας».

Η μετάβαση στην κατάσταση «ουδετερότητας» αναφορικά με το κλίμα στην Ευρώπη και μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα «θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς». Η Ενωση θα επιχειρήσει «να καθορίσει παγκόσμια πρότυπα» αλλά έχοντας κατά νου και την ευρυθμία στην αγορά, δηλαδή την «επίτευξη ίσων όρων ανταγωνισμού». Η πρόεδρος τονίζει ότι η  λεγόμενη «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία» θα είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, το οποίο στο επίκεντρό του θα έχει «μία βιομηχανική στρατηγική η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να καινοτομούν και να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες δημιουργώντας νέες αγορές και νέες θέσεις εργασίας».

Στη Μαδρίτη η πρόγευση των μέτρων

Ο Φρανς Τίμερμανς είναι το πρόσωπο-κλειδί στη νέα Κομισιόν για την εφαρμογή του «πράσινου» προγράμματός της, ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει το σχέδιο για τη διάσωση του περιβάλλοντος και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μίλησε και αυτός στη La Repubblica με την ιδιότητα του εκτελεστικού αντιπροέδρου, του αρμοδίου δηλαδή να συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία» αλλά και με την κλιματική δράση.

 

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, εντέλλεται να «τρέξει» στο πεδίο της εφαρμογής τις νέες, οικολογικού χαρακτήρα πολιτικές της ΕΕ. Οσον αφορά την παγκόσμια σύμπνοια στον αγώνα για τη σωτηρία του κλίματος, συστήνει υπομονή μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ…  (EPA/PATRICK SEEGER)

Η εφημερίδα τον ρώτησε αν «οι αριθμοί που κυκλοφορούν» σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα ποσά υπέρ της «πράσινης επανάστασης» αποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ακούγεται ότι για αυτήν θα απαιτηθούν κεφάλαια 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από σήμερα και έως το 2050. Ο Τίμερμανς είπε ρητώς ότι το ποσόν δεν είναι υπερβολικό και ότι βασίζεται στη χρηματοδότηση του μετασχηματισμού της οικονομίας (σε οικολογική κατεύθυνση) από εθνικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους πόρους, από ιδιωτικά κεφάλαια και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κλίμα, που θα διεξαχθεί από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος της ΕΕ για το περιβάλλον. Η Κομισιόν θα λάβει τη σχετική απόφασή της και θα την ανακοινώσει στις 11 Δεκεμβρίου – εκεί θα αποσαφηνιστούν όλες οι ενέργειες τις οποίες θα δρομολογήσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη καθηκόντων της αλλά και το μακροπρόθεσμο πλάνο. Του χρόνου, βέβαια, στη διάσκεψη που θα γίνει στη Γλασκώβη, τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα: «Θέλω να πάω εκεί με όλα τα μέτρα για το περιβάλλον και με τις επενδύσεις που θα έχουν εγκριθεί και να πω: ‘Κύριοι, αυτό είναι το Σύμφωνο για το Κλίμα’. Αν καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΕ θα γίνει η παγκόσμια πρωτοπορία στην ‘πράσινη οικονομία’, τότε θα μας ακολουθήσουν»

Η Repubblica υπενθυμίζει στον Τίμερμανς ότι στις ΗΠΑ προεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται την κλιματική απειλή. Ο ευρωπαίος αντιπρόεδρος απαντά ότι «εκεί θα υπάρξουν εκλογές» και ότι «μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...