515
|

Κλειστά κέντρα και σε ξερονήσια; «Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», λέει ο Μηταράκης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:10

Κλειστά κέντρα και σε ξερονήσια; «Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», λέει ο Μηταράκης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:10

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέφυγε να διαψεύσει τα σενάρια περί δημιουργίας κλειστών δομών, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, σε ξερονήσια.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «ΘΕΜΑ 104,6», τα περί κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες, ο κ. Μηταράκης απάντησε ως εξής:

«Κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Υπάρχουν περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υπουργός, την Πέμπτη 5/3 ψηφίζεται η τροπολογία «βάσει της οποίας υποχρεούνται να φύγουν από τις δομές όσοι έχουν πάρει άσυλο».

«Αυτό», είπε, «θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε 1.000 άτομα από τα νησιά».

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τις δομές φιλοξενίας,

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπονται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Στόχος, να αποσυμφορηθούν οι δομές στην ενδοχώρα.

Πηγές του υπουργείου εκτίμησαν ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα αδειάσουν περίπου 1.000 θέσεις σε δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, για τους οποίους οι παραπάνω προθεσμίες εκκινούν από την ενηλικίωσή τους.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή στην κάθε υπηρεσία.

Αποσυμφόρηση στα νησιά και απελάσεις

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι «θα φύγουν από τα νησιά και θα πάνε σε δομές της ενδοχώρας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει, όσοι έχουν φτάσει στη χώρα μας πριν την 1η Ιανουαρίου 2019. Αυτό θα το κάνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι περίπου 1.000 άτομα, ενώ είναι και ένα επιχείρημα κατά όσων λένε ότι δημιουργούνται μόνιμες κοινότητες μεταναστών στα νησιά».

Οσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για όσους μπήκαν παρανόμως στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου –στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ– ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως άμεσα δημιουργείται κλειστό κέντρο στις Σέρρες (στο στρατόπεδο Βασιλειάδη), όπου και «θα μεταφερθούν όσοι μπήκαν στα νησιά από την 1η Μαρτίου».

«Είμαστε σε επαφές με τις πρεσβείες των κρατών αυτών, θα ολοκληρωθούν οι δικογραφίες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Διακρατικά ή πολυμερώς, μέσω της ΕΕ, θα γίνουν οι απελάσεις», δεσμεύθηκε ο υπουργός, για να προσθέσει σχετικά με το πρόγραμμα επιστροφής προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο:

«Θέλω να σας πω κάτι που δεν το έχω πει: χθες (Τετάρτη) η προγραμματισμένη επιστροφή προς την Τουρκία πραγματοποιήθηκε κανονικά».

Αναφορικά, τέλος, με την κατάσταση με τη μεταναστευτική ροή στα νησιά, ενημέρωσε ότι «έχουμε τρεις ημέρες μηδενικών ροών στο Αιγαίο, αφού βγήκε ο Στόλος έξω» και «το βράδυ είχαμε ξανά μηδενικές ροές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...