413
Ο Μοχάμεντ Μουίζου, πρόεδρος των Μαλδίβων, σε παλιότερη φωτογραφία | REUTERS/Amr Alfiky

Κίνα – Ινδία 1-0 στις… Μαλδίβες: Το φιλοκινεζικό κόμμα συνέτριψε το φιλοϊνδικό στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 10:55
Ο Μοχάμεντ Μουίζου, πρόεδρος των Μαλδίβων, σε παλιότερη φωτογραφία
|REUTERS/Amr Alfiky

Κίνα – Ινδία 1-0 στις… Μαλδίβες: Το φιλοκινεζικό κόμμα συνέτριψε το φιλοϊνδικό στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 10:55

Οι ψηφοφόροι των Μαλδίβων υποστήριξαν τη στροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μουίζου προς την Κίνα και μακριά από την Ινδία, παραδοσιακά η «ευεργέτιδα» χώρα, της νησιωτικής δημοκρατίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Το κόμμα του Μουίζου κέρδισε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο (PNC) κέρδισε 66 από τις πρώτες 86 έδρες που ανακηρύχθηκαν, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή των Μαλδίβων, κάτι που είναι ήδη περισσότερο από αρκετό για μια υπερ-πλειοψηφία στο 93μελές Κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ως κρίσιμη δοκιμασία για το σχέδιο του Μουίζου να προχωρήσει σε στενότερη οικονομική συνεργασία με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής χιλιάδων διαμερισμάτων σε αμφιλεγόμενα ανακτημένη γη, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι Μαλδίβες είναι γνωστές ως κορυφαίος προορισμός πολυτελών διακοπών χάρη στις παρθένες λευκές παραλίες και τα απομονωμένα θέρετρα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης γίνει ένα περιζήτητο γεωπολιτικό σημείο στον Ινδικό, όπου οι παγκόσμιες ναυτιλιακές γραμμές ανατολής-δύσης διασχίζουν το αρχιπέλαγος.

Ο Μουίζου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ως πληρεξούσιος του φιλοκινέζου πρώην προέδρου, Αμπντουλά Γιαμίν, ο οποίος απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν δικαστήριο ακύρωσε την 11ετή φυλάκισή του για διαφθορά.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτόν τον μήνα, καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Μουίζου ανέθεσε υψηλού προφίλ συμβάσεις υποδομών σε κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Η κυβέρνησή του θα στείλει πίσω στην Ινδία μία μονάδα 89 ινδών στρατιωτών, οι οποίοι χειρίζονται αναγνωριστικά αεροσκάφη που χάρισε το Νέο Δελχί για να περιπολούν τα τεράστια θαλάσσια σύνορα των Μαλδίβων.

Το PNC και οι σύμμαχοί του είχαν μόνο οκτώ έδρες στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, με την έλλειψη πλειοψηφίας να εμποδίζει τον Μουίζου μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (MDP) -το οποίο προηγουμένως είχε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία- οδεύει προς μια ταπεινωτική ήττα με μόλις 12 έδρες.

Το φιλο-ινδικό MDP είχε προσπαθήσει να διαταράξει τις προσπάθειες του Μουίζου να αλλάξει την διπλωματική κατεύθυνση των Μαλδίβων.

Από τότε που ο Μουίζου ήρθε στην εξουσία, οι νομοθέτες έχουν εμποδίσει τρεις από τους διορισμούς του στο υπουργικό συμβούλιο και αρνήθηκαν ορισμένες από τις προτάσεις του για δαπάνες.

Οι Μαλδίβες, ένα έθνος με χαμηλό υψόμετρο που αποτελείται από περίπου 1.192 μικροσκοπικά κοραλλιογενή νησιά διάσπαρτα σε απόσταση 800 χιλιομέτρων κατά μήκος του ισημερινού, είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Μουίζου, πρώην υπουργός Κατασκευών, έχει υποσχεθεί ότι θα «νικήσει» τα κύματα μέσω φιλόδοξων εγγειοβελτιωτικών έργων, μια πολιτική που οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τους κινδύνους πλημμυρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...