424
Ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα του Ντονέτσκ | REUTERS/Anna Kudriavtseva

Κίεβο: Δύσκολη η κατάσταση σε Σολεντάρ και Μπαχμούτ – κατά κύματα οι ρωσικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 09:09
Ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα του Ντονέτσκ
|REUTERS/Anna Kudriavtseva

Κίεβο: Δύσκολη η κατάσταση σε Σολεντάρ και Μπαχμούτ – κατά κύματα οι ρωσικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 09:09

Οι ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε «δύσκολη» κατάσταση καθώς ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη Σολεντάρ, στην πρώτη γραμμή, όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται, ανέφερε η υφυπουργός Αμυνας, Χάνια Μαλιάρ, μέσω Telegram.

Η διατήρηση του ελέγχου της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ, που απέχουν περίπου 14 χιλιόμετρα, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η κατάληψή τους θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς, στόχου που έθεσε η Ρωσία όταν ξεκινούσε ο πόλεμος.

«Αυτή τη στιγμή (η κατάσταση) είναι δύσκολη στη Σολεντάρ», επεσήμανε η Μαλιάρ, τονίζοντας πως ο ρωσικός τακτικός στρατός και μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις.

Ρώσοι μπλόγκερ που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις έκαναν λόγο για διάτρηση των ουκρανικών αμυνών στη Σολεντάρ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Παρά τις σφοδρές μάχες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε νωρίτερα πως δεν αναμένει μείζονα προέλαση της Ρωσίας και υποσχέθηκε στους στρατιώτες του ενισχύσεις.

«Η Μπαχμούτ κρατάει. Και μολονότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι στρατιώτες μας αποκρούουν τις συνεχείς προσπάθειες των Ρώσων να προωθηθούν. Η γειτονική Σολεντάρ επίσης αντέχει, μολονότι η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη και η κατάσταση πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Πρόκειται για «ένα από τα πιο αιματηρά σημεία στα μέτωπα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η 60χρονη Ολγα, κάτοικος της Σολεντάρ, περιμένει τη σειρά της να φύγει από την πόλη, στη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης – REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, επισκέφθηκε την Μπαχμούτ και τη Σολεντάρ την Κυριακή για να δώσει οδηγίες και να οργανώσει την άφιξη ενισχύσεων και μεγαλύτερης ισχύος πυρός. Πρόκειται για αξιωματικό που το Κίεβο χαρακτηρίζει «ήρωα», πιστώνοντάς του την υπεράσπιση του Κιέβου και την αντεπίθεση στο Χάρκοβο.

Διαψεύδει το Κίεβο ότι σκοτώθηκαν 600 στρατιώτες στο Κραματόρσκ

Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Κραματόρσκ και Χερσώνα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, την Κυριακή.

Κάτοικος του Κραματόρσκ μπροστά στον κρατήρα που δημιούργησε ρωσικό πλήγμα την Κυριακή – REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η Κραματόρσκ και η Κοσταντίνιβκα χτυπήθηκαν από πυραύλους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ, σύμφωνα με τον Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ουκρανικής προεδρίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σε πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ σκοτώθηκαν 600 ουκρανοί στρατιώτες, ωστόσο δημοσιογράφοι του Reuters που βρέθηκαν στο σημείο δεν βρήκαν κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες από το πλήγμα αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News