583
Οι πιο έξυπνοι έχουν ιδέες που φέρνουν χρήμα, λέει η ελβετίδα ψυχολόγος Ελσμπεθ Στερν | Shutterstock

Και αν δεν φέρνει την ευτυχία, η ευφυΐα σε κάνει πλούσιο!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 16:56
Οι πιο έξυπνοι έχουν ιδέες που φέρνουν χρήμα, λέει η ελβετίδα ψυχολόγος Ελσμπεθ Στερν
|Shutterstock

Και αν δεν φέρνει την ευτυχία, η ευφυΐα σε κάνει πλούσιο!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 16:56

Η ευφυΐα χαρίζει και την ευτυχία; Στη γερμανική εφημερίδα Zeit η ψυχολόγος Ελσμπεθ Στερν, 64 ετών, διευθύνουσα το Ινστιτούτο Επιστημών Συμπεριφοράς στο Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, έδωσε κάποια απάντηση, εξηγώντας συγχρόνως τι σημαίνει ευφυΐα.

Από απόψεως μέτρησης είναι σχετικά εύκολα τα πράγματα. Οσοι έχουν IQ μεγαλύτερο από 115 είναι πιο έξυπνοι από τον μέσο όρο. Αποτελούν το 15% του πληθυσμού. Δείκτη νοημοσύνης 130 ή μεγαλύτερο διαθέτει μόνο το 2% του πληθυσμού. Τα προβλήματα αξιολόγησης αφορούν την ποιοτική αποτίμηση της ευφυΐας.

Η Στερν ορίζει την ευφυΐα ως «την ικανότητα γρήγορης επεξεργασίας πληροφοριών και ανάπτυξης νέας γνώσης, ξεκινώντας από τις υπάρχουσες» και εξηγεί ότι για να το κάνεις αυτό «είναι σημαντικό να απομνημονεύεις πληροφορίες», ωστόσο είναι πιο σημαντικό να αποκλειστούν οι αχρείαστες κάθε φορά πληροφορίες προκειμένου ο καθείς «να κάνει καλή χρήση των πόρων σκέψης». Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που έχουν αυτές τις δεξιότητες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα:

α) Η ευφυΐα, είπε η Στερν, είναι «προστατευτικός παράγων έναντι των αρνητικών γεγονότων της ζωής». Και εξήγησε τη λογική της: «Οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο πιθανότητες να μείνουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή να πέσουν στη φτώχεια, να μπουν στη φυλακή, να έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να χωρίσουν». Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «τα πάντα εξαρτώνται από την ικανότητά τους να προβλέπουν και να αποτρέπουν ακόμη και τα χειρότερα σενάρια. Αυτό μπορεί να σε κάνει λιγότερο ξέγνοιαστο, όχι όμως και απαραιτήτως πιο θλιμμένο».

β) Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία στη δουλειά. «Οι συναισθηματικές δεξιότητες μπορούν να εξηγήσουν μόνο το 5%-7% των διαφορών στην επαγγελματική επιτυχία. Η ευφυϊα, όμως, εξηγεί το 30% των διαφορών» είπε η Στερν, επικρίνοντας θεωρίες όπως του αμερικανού ψυχολόγου Ντάνιελ Γκόλεμαν, ο οποίος διατείνεται ότι οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες στην εργασία είναι σημαντικότερες από τις νοητικές. Η Στερν ισχυρίστηκε ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι επίσης πιο ικανοί να πετύχουν τους στόχους τους, και αυτό είναι κάτι που δίνει ικανοποίηση στη ζωή».

γ) Η μεγαλύτερη ευφυΐα σχετίζεται με το εισόδημα και με την υγεία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πλούσιοι, αλλά μάλλον ότι τείνουν να αποφεύγουν τα οικονομικά προβλήματα. «Από όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η ευφυΐα είναι αυτό που σχετίζεται περισσότερο με το εισόδημα. Το να γίνουν πλούσιοι δεν είναι απαραίτητα ο στόχος των έξυπνων ανθρώπων. Ωστόσο, είναι πιο εξοικειωμένοι με την οικονομία και είναι σε θέση να αξιολογούν καλά τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, κάτι που μπορεί να τους σώσει από την καταστροφή» είπε η Στερν.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «είναι αποδεδειγμένο πως η ευφυΐα συνοδεύεται κατά μέσον όρο από καλύτερη υγεία και μακροζωία, κάτι που σημαίνει ότι η ευζωία και η ευρωστία δεν εξαρτώνται μόνο από τη συμπεριφορά, από την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ».

δ) Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί από τους άλλους σε νέες εμπειρίες διότι «προφανώς δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από το καινούργιο άμεσα – έχουν αυτοπεποίθηση και νομίζουν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν» απεφάνθη η Στερν.

ε) Οι ευφυείς άνθρωποι αρρωσταίνουν όταν δεν μπορούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν την ευφυΐα τους, είπε η Στερν. «Δεν τους αρέσει κάποιος λιγότερο έξυπνος να τους λέει τι να κάνουν. Αυτό μπορεί να καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη συνεργασία με ανίκανα αφεντικά ή με μέλη της οικογένειας».

Η Corriere della Sera, που έσπευσε να αναμεταδώσει το δημοσίευμα του γερμανικού Μέσου, σχολίασε τα λεχθέντα από τη Στερν ως εξής: «Αυτές είναι γενικές τάσεις, δεν μπορούν να πουν τίποτα για την ευτυχία και τη δυστυχία των ατόμων. Συνολικά, ωστόσο, φαίνεται να δείχνουν ότι η ευφυΐα βοηθά στην επίτευξη μιας ορισμένης ‘‘αντικειμενικής ευημερίας’’. Η ευτυχία, όμως, είναι άλλο πράγμα…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...