491
| REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Η Amazon δεν πάει στη Νέα Υόρκη και διχάζει ακόμη και τους Ελληνοαμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 10:05

Η Amazon δεν πάει στη Νέα Υόρκη και διχάζει ακόμη και τους Ελληνοαμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 10:05

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η Amazon αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδιά της για την κατασκευή δεύτερης έδρας στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας των αντιδράσεων τοπικών πολιτικών και οργανώσεων.

Για την επιλογή είχαν δείξει ενδιαφέρον δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες πόλεις στις ΗΠΑ σε ένα άτυπο διαγωνισμό κατά τον οποίο πρόσφεραν πάσης φύσεως κίνητρα στην εταιρεία-κολοσσό του Τζεφ Μπέζος.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τα σχέδιά της για την οικοδόμηση εγκαταστάσεων στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Νάσβιλ ενώ «θα συνεχίσει να κάνει προσλήψεις και να αναπτύσσεται» στα 17 γραφεία που διαθέτει ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η εταιρεία είχε αρχίσει ήδη να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις από την περασμένη εβδομάδα. Καθώς ακόμη δεν είχε αγοράσει οικόπεδο για την κατασκευή της δεύτερης έδρας, αποφάσισε να εγκαταλειφθεί το σχέδιο.

Η Amazon είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργούσε 25.000 θέσεις εργασίας και θα έχτιζε τη μία από τις δύο νέες έδρες της στη συνοικία Λονγκ Άιλαντ Σίτι, απέναντι ακριβώς από το Ιστ Ρίβερ.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει, η Πολιτεία και ο δήμος της Νέας Υόρκης θα πρόσφεραν κίνητρα με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων προς την Amazon, ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων. Με τη δημιουργία δεύτερης έδρας στη Νέα Υόρκης η εταιρεία θα δημιουργούσε 25.000 θέσεις εργασίας (με μέσο μισθό 150.000 δολάρια το χρόνο) εντός δεκαετίας, με την προοπτική αυτές να ανέλθουν μέχρι τις 40.000.

Περίπου 1.300 θέσεις εργασίας θα δημιουργούσαν οι εργασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων, ενώ υπολόγιζαν ότι η παρουσία της Amazon θα δημιουργούσε αμέσως ή εμμέσως συνολικά 107.000 θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία πρόβλεπε την καταβολή 5 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία για επαγγελματική επιμόρφωση εργαζομένων, δημιουργία μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την επιμόρφωση και πρόσληψη ντόπιων εργαζομένων από τη γειτονιά του Long Island City, επωαστήρα νεοφυών επιχειρήσεων κλπ.

«Οχι στην Amazon», λέει το σύνθημα, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της εταιρείας (REUTERS/Nandita Bose/File Photo/File Photo)

Η πρόταση βρήκε ωστόσο αντίθετους πολλούς νεοϋρκέζους πολιτικούς που διαφωνούσαν με τα κίνητρα που υποσχέθηκαν στην Amazon ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Από τους σφοδρότερους επικριτές του σχεδίου ήταν και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, η οποία εξελέγη πρόσφατα στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κατάρρευση της συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει και τα πολιτικά πράγματα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Και οι τρεις ομογενείς αξιωματούχοι που εκλέγονται στην Αστόρια (ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης) είχαν ζητήσει σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία. Μάλιστα ως δεύτερος την τάξη στην πολιτειακή Γερουσία και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής που θα λάμβανε την τελική απόφαση, ο Μιχάλης Γιάνναρης ήταν σε θέση να σταματήσει τη συμφωνία. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε η ομογενής πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν Νικόλ Μαλλιωτάκη, που εκλέγεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με μεγάλα συμφέροντα στην αγορά ακινήτων, οι οποίοι αν υλοποιούνταν η συμφωνία θα έβλεπαν τις περιουσίες τους να πολλαπλασιάζονται, εξέφρασαν την οργή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...