801
Η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου | YouTube/SKAI

Κεραμέως: Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβόλια και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τώρα;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 10:49
Η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου
|YouTube/SKAI

Κεραμέως: Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβόλια και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τώρα;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 10:49

Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και την κριτική που ασκείται για αυτή την απόφαση, μίλησε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λίγες ώρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από την ίδια και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως επικαλέστηκε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία, όπως είπε, δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων (ο προγραμματισμός ήταν ούτως ή άλλως να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα).

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε κατά τα άλλα η κυρία Κεραμέως, σε μια εμφανή μετατόπιση από τα όσα συνέβαιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια –οπότε τα σχολεία έκλειναν πρώτα και άνοιγαν τελευταία, με την κυβέρνηση να δίνει τότε προτεραιότητα σε άλλες δραστηριότητες, από τα κέντρα αισθητικής ως τα εμπορικά.

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, επέβαλλε και η διεθνής τάση.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;».

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου, επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία, γίνονται περισσότερα τεστ.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα σελφ τεστ, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν. Σημείωσε, δε, ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατ. σελφ τεστ στα σχολεία.

Η ίδια επανέλαβε ότι σε περίπτωση κρούσματος, τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα», είπε.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μάλιστα ότι η διενέργεια ράπιντ τεστ στους μαθητές θα γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές, με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου.

Η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης, κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε: «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία».

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε με νόημα: «Εάν υπάρξει ενα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;». Ηταν μια σαφής αναφορά της κυρίας Κεραμέως για το γεγονός ότι εκτός σχολείων δεν γίνονται τεστ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ακόμα και για περιπτώσεις καταστροφών, όπως ήταν ο σεισμός στην Κρήτη.

Για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά.

Υπ. Παιδείας: Τι ισχύει για τα τεστ

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση για τα τεστ που θα απαιτούνται στα σχολεία μετά τις 10 Ιανουαρίου:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

* το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

* ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

* βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

* η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.

* η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

* οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...