479
Eνα αμερικανικό F-22 κατέρριψε το «ύποπτο» αντικειμένου, πάνω από το έδαφος του Καναδά | Shutterstock

Καταρρίφθηκε και τρίτο ιπτάμενο αντικείμενο, αυτή τη φορά πάνω από τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2023, 11:45
Eνα αμερικανικό F-22 κατέρριψε το «ύποπτο» αντικειμένου, πάνω από το έδαφος του Καναδά
|Shutterstock

Καταρρίφθηκε και τρίτο ιπτάμενο αντικείμενο, αυτή τη φορά πάνω από τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2023, 11:45

Aκόμα είναι ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίστηκε και καταρρίφθηκε στη Βόρεια Αμερική, αυτή τη φορά στον ουρανό του Καναδά.

Οπως δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, το αντικείμενο «παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο» και καταρρίφθηκε πάνω από το Γιούκον, στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας.

Tην παρουσία του αντικειμένου κατέγραψαν τόσο οι Καναδοί όσο και οι Αμερικανοί, ενώ την κατάρριψή του ανέλαβε ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-22.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ιπτάμενο αντικείμενο που εντοπίζεται και καταρρίπτεται στη Βόρεια Αμερική μέσα σε λίγες ημέρες.

Προηγήθηκαν οι καταρρίψεις από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενός κινεζικού «μπαλονιού» την περασμένη εβδομάδα και ενός δεύτερου αντικειμένου, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής ταυτότητας, την Παρασκευή, πάνω από την Αλάσκα.

Ο Τζάστιν Τριντό επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έδωσε την εντολή για την καταστροφή του, έχοντας προηγουμένως μιλήσει και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Οι καναδικές δυνάμεις θα ανασύρουν και θα αναλύσουν τα συντρίμμια του αντικειμένου», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Σε νέες δηλώσεις του, την Κυριακή, ανέφερε ότι «ομάδες εντοπισμού βρίσκονται στο πεδίο αναζητώντας το αντικείμενο για να το αναλύσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που έχουμε να μάθουμε γι’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλυση αυτού του αντικειμένου θα είναι πολύ σημαντική«.

Ο στόχος βρισκόταν σε ύψος 12.000 από το έδαφος του Καναδά και εντοπίστηκε το Σάββατο, γύρω στις 15:40, δήλωσε η καναδή υπουργός Αμυνας Ανίτα Αναντ. Το περιέγραψε ως «μικρό» και «κυλινδρικό», χωρίς να μπορεί ακόμη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι αποτελούσε «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών».

«Φαίνεται πως είναι μικρότερο από εκείνο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας» το περασμένο Σάββατο, προσέθεσε η Αναντ, εννοώντας το διαμέτρου 60 μέτρων κινεζικό «μπαλόνι»

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «αφού συμβουλεύτηκαν τους στρατιωτικούς αρμόδιους, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Τριντό έδωσαν εντολή για την κατάρριψη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάκτησης του αντικειμένου, ώστε να εξάγουν περισσότερα συμπεράσματα ως προς τη φύση και τον σκοπό του».

Σε συνέντευξή του στο ABC την Κυριακή, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας εκτιμούν ότι τα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά ήταν μπαλόνια. Ο Σούμερ δεσμεύτηκε ότι αν κινδυνεύσουν αμερικανοί πολίτες ή τα αμερικανικά συμφέροντα, θα ληφθούν οι ανάλογες ενέργειες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτά τα αντικείμενα δεν έμοιαζαν πολύ και ήταν πολύ μικρότερα από το μπαλόνι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια – ένα ζήτημα στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Τέλος, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα άγνωστης προέλευσης ιπτάμενο αντικείμενο που εντοπίστηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών της πόλης Ριζάο, στην επαρχία Σαντόνγκ, ανάμεσα στη Σανγκάη και το Πεκίνο. Αλιείς στην περιοχή κλήθηκαν μέσω μηνύματος να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...