983
Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις | INTIMENEWS

Τι δώρο κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 19:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/03/2019, 23:45
Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις
|INTIMENEWS

Τι δώρο κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 19:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/03/2019, 23:45

Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν αντιδράσεις καθώς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ιδέες της Αριστεράς όπως θέλει να συστήνεται η παρέα του Μαξίμου. Για παράδειγμα ο νέος ΠΚ που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη στοιχειοθέτηση του βιασμού, σε μια εποχή μάλιστα που λόγω του #ΜeToo και των άλλων κινημάτων προάσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας.

Αλλά αν αυτό έχει να κάνει με το DNA του ΣΥΡΙΖΑ –και προκάλεσε εξάλλου την ενόχληση της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος–, ένα άλλο σημείο συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Διότι όπως αποκαλύπτεται, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «δώρο» προς τη Χρυσή Αυγή και ενώ μάλιστα η δίκη της ως εγκληματική οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη!

Αν έχει κάποια σημασία, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είναι ένας άνθρωπος του στενού πυρήνα του Μαξίμου και της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμα και αν δεν έχει, στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση επιχειρείται τροποποίηση του άρθρου 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση –σε απλά ελληνικά μειώνεται το ανώτατο όριο ποινής με την οποία απειλούνται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα άλλα πρωτοπαλίκαρά του στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής!

Μέχρι σήμερα, το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης προέβλεπε ποινή κάθειρξης από 10 έτη κατ’ ελάχιστον έως 20, ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6 Μαρτίου περιορίζει την ποινή σε κάθειρξη 5 έως 10 ετών.

Αυτή η πρόταση προκάλεσε ήδη πολλές αντιδράσεις.

Η Νέα Δημοκρατία στάθηκε τόσο στο θέμα της Χρυσής Αυγής όσο και σε μια άλλη επίμαχη διάταξη που κάνει ελαφρύτερο το αδίκημα για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

» Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.

» Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

» Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», ανέφεραν από την Πειραιώς.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Προβληματικές διατάξεις»

Επίσης χαρακτηριστική η αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν».

Στο ζήτημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”, είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

Εντονη είναι και η διαφωνία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο ορισμό του βιασμού, καθώς όπως λέει, περιορίζει κατά πολύ την έννοια του βιασμού σε μια περίοδο που «η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας».

Με βάση τη νέα ρύθμιση, ανέφεραν οι νεολαίοι της Κουμουνδούρου, οι προϋποθέσεις αυστηροποιούνται και ως εκ τούτου η στοιχειοθέτηση του βιασμού γίνεται πιο δύσκολη.

«Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να “ανοίγει” για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να “κλείνει”, βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος».

Από την πλευρά της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) έκανε σε ανακοίνωσή της ευθέως λόγο για «δώρο στη Χρυσή Αυγή».

«Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της, Αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που  προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ.

Η απάντηση Καλογήρου

Από την πλευρά του ο κ. Καλογήρου έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των Κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων» ανέφερε, για να συμπληρώσει:

«Εχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, υποστήριξε ότι «είναι επίσης γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής» και κατέληξε ότι «η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...