509
Οι τρεις υπουργοί, Αχτσιόγλου, Πολάκης και Ξανθός, προσέρχονται για την κοινή συνέντευξη Τύπου | INTIMEnews

Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τώρα τη διακυβέρνηση Καραμανλή: τι κατήγγειλαν Αχτσιόγλου – Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 15:30
Οι τρεις υπουργοί, Αχτσιόγλου, Πολάκης και Ξανθός, προσέρχονται για την κοινή συνέντευξη Τύπου
|INTIMEnews

Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τώρα τη διακυβέρνηση Καραμανλή: τι κατήγγειλαν Αχτσιόγλου – Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 15:30

Υπό την πίεση των «μαύρων» μαντάτων των δημοσκοπήσεων, αλλά και των «πυρών» που δέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πρόσφατη τροπολογία που αφορούσε τον τρόπο υπολογισμού των φαρμάκων (ένα δώρο προς τις φαρμακευτικές όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση), από την κυβέρνηση αναζήτησαν προστασία στο τελευταίο πολιτικό καταφύγιο, την επίθεση κατά πάντων, ακόμα και κατά της περιόδου του Κώστα Καραμανλή.

Σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, με πρωταγωνιστές την (ιδιαίτερα προβεβλημένη τελευταία) υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, καταγγέλθηκε ένα δώρο εκατοντάδων εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές την περίοδο 2006-2010, δηλαδή ως επί τω πλείστον την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Αντικείμενο της καταγγελίας, το «δώρο» των 241 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έκανε το ελληνικό Δημόσιο σε φαρμακευτικές εταιρείες κατά την επίμαχη πενταετία από τη μη είσπραξη ποσών μέσω του rebate.

«Το ελληνικό Δημόσιο, για μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατά περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε σε αυστηρό ύφος η κυρία Αχτσιόγλου.

Τρεις υπουργοί για να καταγγελθεί μια ζημία 241 εκατ. ευρώ μέσα σε μια πενταετία είναι μια εικόνα με ξεχωριστή πολιτική δύναμη και σημασία.

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν ύστερα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία –και ισάριθμα χρόνια αφωνίας– να ασκήσουν κριτική στην περίοδο Καραμανλή (2004-2009), βγάζοντας στη φορά τα κακώς κείμενα, τις μη σύννομες ενέργειες (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός Εργασίας) και τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης (και) της διακυβέρνησής του.

Δώρο ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες από τις κυβερνήσεις την περίοδο 2006-2010.✔ Το ελληνικό Δημόσιο, για μια σειρά μη σύννομων λόγων, την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά. Το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ. – Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ- Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.- Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.- Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.✔ Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα, προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου και να διαλευκανθεί η υπόθεση αλλά και να λάβει το Δημόσιο τα ποσά που δικαιούται.✔ Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. ✔ Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης, να αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να οδηγηθεί στα δημόσια ταμεία.✔ Η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.✔ Οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές αυτές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο.✔ Από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον.

Geplaatst door Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou op Dinsdag 12 maart 2019

Η επίθεση αυτή ερμηνεύεται ήδη ως το ύστατο όπλο Μαξίμου και Κουμουνδούρου στη μάχη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «παλιό πολιτικό σύστημα». Με τη διαφορά ότι αυτή τη αφορά εστίασαν ειδικά στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, την οποία έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει εκτός πλαισίου κριτικής (άλλωστε το φλερτ με το σύστημα του πρώην Πρωθυπουργού -βλέπε Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αν. υπουργός Δικαιοσύνης- δεν μπορούσε να κρυφτεί).

Χαρακτηριστική η διατύπωση που επέλεξε η κυρία Αχτσιόγλου για να περιγράψει τα… κακώς κείμενα. Πρόκειται είπε, «για μια ακόμη περίπτωση ζημιογόνας διαχείρισης δημοσίου χρήματος που συνέβη στη χώρα κατά τη θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε στη θητεία προηγούμενων κυβερνήσεων».

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως, τόνισε η  υπουργός Εργασίας, «είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης, να αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να οδηγηθεί στα δημόσια ταμεία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ» και «όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο, θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν».

Η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, έσπευσε να διευκρινίσει, αλλά όπως υπογράμμισε «οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο».

«Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο», επανέλαβε η κυρία Αχτσιόγλου, σηματοδοτώντας, εκτός των άλλων την όψιμη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο (επί τετραετία) «άβατο Κώστας Καραμανλής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...