231
Ο Λεοντίντ Μπρέζνιεφ, στο μέσο, σε συνάντησή του το 1981 με τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ (δεξιά) | EPA/HEINRICH SANDEN

Καλύτερα με τον Μπρέζνιεφ παρά με τον Πούτιν λένε οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 22:21
Ο Λεοντίντ Μπρέζνιεφ, στο μέσο, σε συνάντησή του το 1981 με τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ (δεξιά)
|EPA/HEINRICH SANDEN

Καλύτερα με τον Μπρέζνιεφ παρά με τον Πούτιν λένε οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 22:21

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την πτώση του κομμουνισμού, αλλά στη Ρωσία οι νοσταλγοί του παλαιού καθεστώτος εξακολουθούν να υπάρχουν έστω και αν όσοι έζησαν εκείνα τα χρόνια όλο και λιγοστεύουν.

Ερευνα στη Ρωσία, από τον ανεξάρτητο οργανισμό δημοσκοπήσεων Levada, δείχνει ότι το 29% των πολιτών πιστεύει ότι το Κρεμλίνο της δεκαετίας του ’70 ήταν «κοντά στον λαό». Το ποσοστό δεν φαίνεται μεγάλο, αλλά πάντως είναι υπερτριπλάσιο από αυτό όσων πιστεύουν το ίδιο για το Κρεμλίνο του Πούτιν (μόλις 8%).

Οι πολίτες βλέπουν ότι θετικό μάτι τα τελευταία χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκ των υστέρων γνωρίζουμε ότι ήταν περίοδος κατάρρευσης και ηγεσίας από έναν αδύναμο Λεονίντ Μπρέζνιεφ – πάντως ήταν σταθερά τα πράγματα.

Οι ερωτώμενοι, αναφέρουν οι Times, πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση από το Κρεμλίνο της ύστερης σοβιετικής περιόδου ήταν ισχυρή, δίκαιη, νόμιμη, αλλά και μυωπική.

Αντιθέτως η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται στους πολίτες εγκληματική και διεφθαρμένη (41%), μακριά από τους πολίτες (31%), γραφειοκρατική (24%) και μυωπική (19%).

Ως ένα βαθμό οι γνώμες αντανακλούν τη δυσαρέσκεια με την διακυβέρνηση Πούτιν (που, μεταξύ άλλων, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης), αλλά ταυτόχρονα δείχνουν ότι η νοσταλγία για τη σοβιετική περίοδο είναι ακόμη υπαρκτή εδώ και μια 20ετία. Και μαζί της έρχεται και η επαναξιολόγηση της σταλινικής περιόδου προς το θετικότερο – στη Δύση αυτό ίσως θα το έλεγαν αναθεωρητισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...