463
Οι ουρανοξύστες με τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη | Reuters

«Καλώς ήρθε το δολάριο» των εμίρηδων του Κατάρ στην Deutsche Bank

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:00
Οι ουρανοξύστες με τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη
|Reuters

«Καλώς ήρθε το δολάριο» των εμίρηδων του Κατάρ στην Deutsche Bank

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:00

Πάνε μερικοί μήνες από τότε που ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι είχε ανακοινώσει από το Βερολίνο την πρόθεση της χώρας του να επενδύσει στη Γερμανία 10 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, δηλαδή μεχρι το 2023-’24, σε μια απόπειρα της μεσανατολικής χώρας να βγει από την παραδοσιακή πολιτική οικονομικής «απομόνωσής» που εφαρμόζουν άλλοι αντίπαλοί της, όπως λόγου χάρη η Σαουδική Αραβία.

«Ανακοινώνουμε τη βούληση του Κατάρ να επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια», είχε δηλώσει τότε ο ηγέτης του Κατάρ κατά την έναρξη του οικονομικού φόρουμ Κατάρ-Γερμανίας στο Βερολίνο, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενη κάθε πιθανή επένδυση του Κατάρ», έσπευσε να παραδεχτεί η γερμανίδα καγκελάριος, με τα… μουστάκια της να γελάνε.

Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με το πλούσιο εμιράτο, θα αφορούν τους τομείς του αυτοκινήτου, της τεχνολογίας και των τραπεζών, δηλαδή τους τρεις μεγάλους και παραδοσιακούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας, που σημαίνει τονωτικές επενδυτικές ενέσεις σε επιχειρήσεις όπως τη Siemens, τη Volkswagen και τη Solarworld, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα του Εμιράτου παραμένει η Deutsche Bank, στην οποία κατέχει το 6% των μετοχών της.

Από 3% κατέχουν δυο καταριανές εταιρείες, η Paramount Services Holdings και η Supreme Universal Holding: η πρώτη είναι ιδιοκτησίας του Αλ-Θάνι, ο οποίος κατέχει μεγάλο μέρος των μετοχών και της δεύτερης που ανήκει σε μέλος της ευρύτερης οικογένειας του, τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Πριν τέσσερα χρόνια επένδυσε 20 δισ. στην (καταρρέουσα) γερμανική τράπεζα σε μια απόπειρα να της δώσει το φιλί της ζωής, ωστόσο δεν φάνηκε να κάνει την διαφορά, καθώς έκτοτε οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας τους.

Και κάπως έτσι, οι σεΐχηδες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ανακοίνωσαν το σχέδιο «επανίδρυσής» της τράπεζας, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τις διεθνείς δραστηριότητές σε μετοχές και θα προχωρήσει σε περικοπές στις δραστηριότητες στους τίτλους σταθερού εισοδήματος (fixed income).

Το πλάνο μπήκε σε εφαρμογή με την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας, επί συνόλου 92.000 υπαλλήλων της σε όλη την υφήλιο.

Ενώ, σε μια δεύτερη κίνηση που ενδέχεται να είναι αποφασιστικής σημασίας, έκαναν μια σειρά από μεγαλεπήβολες «μεταγραφές» τραπεζιτών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Ήδη ανακοινώθηκε πως η Deutsche Bank προσέλαβε 13 από τους καλύτερους τραπεζίτες της Credit Suisse – όλοι τους εργαζόμενοι στα ιταλικά υποκαταστήματα της ελβετικής τράπεζας.

Της νέας αυτής ομάδας θα ηγείται ο Ιταλός Ρομπέρτο Κολέτα, ενώ εξίσου σημαντικός (έως και σκιώδης) μπορεί να αποδειχτεί και ο ρόλος ενός άλλου επιφανούς τραπεζίτη της Deutsche Bank, του Μικέλε Φαϊσόλα, ο οποίος από μεγαλοστέλεχος της γερμανικής τράπεζας, μέσα σε πέντε χρόνια, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακά μετεωρική άνοδο, και εδώ και λίγο καιρό παραιτήθηκε από την θέση του προκειμένου να αναλάβει τον περιζήτητο θώκο του μυστικοσυμβούλου του Αλ-Θάνι, μιλώντας απευθείας μαζί του, χωρίς την παρουσία μεσαζόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...