371
Το Ντουμπάι, σύμβολο νεοπλουτισμού και επίδειξης χωρίς μέτρο. Πλέον καταγγέλλεται ότι πρόκειται και για ασφαλές καταφύγιο φοροφυγάδων | Wikipedia

Το κόλπο του Κόλπου: οι φοροφυγάδες με τις… κελεμπίες

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 07:10
Το Ντουμπάι, σύμβολο νεοπλουτισμού και επίδειξης χωρίς μέτρο. Πλέον καταγγέλλεται ότι πρόκειται και για ασφαλές καταφύγιο φοροφυγάδων
|Wikipedia

Το κόλπο του Κόλπου: οι φοροφυγάδες με τις… κελεμπίες

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 07:10

Καθώς, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αφαιρέσουν την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη μαύρη λίστα των χωρών οι οποίες θεωρούνται  «φορολογικοί παράδεισοι» -επειδή οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι αυτά τα δύο κράτη συνεργάζονται, πλέον, με την Ενωση-, ένα άρθρο της La Repubblica (με συνδρομή) επιμένει ότι στον Κόλπο υπάρχει κόλπο.

Οσον αφορά το αδήλωτο χρήμα, «η Ελβετία δεν είναι πλέον στη μόδα, ο Παναμάς έχει γίνει άβολος, οι Βερμούδες είναι πολύ ύποπτες και το Λουξεμβούργο πάρα πολύ ακριβό». Η Φλοριάνα Μπουλφόν γράφει ότι οι φοροφυγάδες «μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος» βρήκαν μία «όαση» που τους προσφέρει ό,τι ζητούν: «μηδενικούς φόρους και πολλή εχεμύθεια». Ε, αυτή η «όαση δεν είναι άλλη από τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Υψηλοί οι ουρανοξύστες εκεί, αλλά χαμηλοί οι έλεγχοι – και «αποτελεσματικές οι τράπεζες, με τους ανεπαρκείς και ελλιπείς κανόνες τους». Να λοιπόν ποια είναι «η Μέκκα του μαύρου χρήματος».

Aναφερόμενη στην Ιταλία, η εφημερίδα γράφει ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο νέος προορισμός των χρημάτων που διαφεύγουν από το δίχτυ των ιταλικών φορολογικών αρχών (δηλαδή από την Οικονομική Αστυνομία και την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων). Και κριτικάρει την πολιτική του υπουργού Οικονομίας Τζοβάνι Τρία υποστηρίζοντας ότι εκείνος λειτούργησε σαν «πρεσβευτής των Αράβων» μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν η Ενωση ήθελε να κρατήσει τα Εμιράτα στη μαύρη λίστα της.

Oι προς προσέλκυση κεφαλαίων «υποδομές» στα Εμιράτα είναι, φυσικά, υπερπολυτελείς, αλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι η παρεχόμενη δυνατότητα ίδρυσης ανωνύμων εταιρειών με άκρα… διακριτικότητα. «Ακόμη και αν οι ιταλικές αρχές ανακαλύψουν λογαριασμούς και εταιρείες, δεν θα μάθουν τα ονόματα των ιδιοκτητών» ισχυρίζεται η εφημερίδα. Οι επενδύσεις των Αράβων «σε πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέχουν επίσης καλύτερη πολιτική κάλυψη».

Πριν από έναν χρόνο τα λεγόμενα «Dubai Papers», δημοσιευμένα στη Γαλλία από τον όμιλο του Nouvel Obs, αποκάλυψαν ένα δίκτυο 200 ατόμων τα οποία ειδικεύονται στο να κρύβουν κάτω από τους αμμόλοφους της αραβικής ερήμου τα κέρδη των πελατών τους – είναι, βέβαια, πελάτες κάθε πιθανής κατηγορίας, και, όπως γράφουν οι Ιταλοί, «ιταλοί έμποροι τέχνης».

Για να στηρίξει τον λόγο της, η  ιταλική εφημερίδα μνημονεύει και διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης, σε Βρετανία και Αυστραλία, «οι οποίες ανέρχονται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, και οδήγησαν στα Εμιράτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...