440
O Μακρόν με τον Ιλό. Μια εικονογράφηση των διαφωνιών τους | Pool

«Κακή εξέλιξη» για τη Γαλλία και τον Μακρόν η παραίτηση του Νικολά Ιλό

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 09:37
O Μακρόν με τον Ιλό. Μια εικονογράφηση των διαφωνιών τους
|Pool

«Κακή εξέλιξη» για τη Γαλλία και τον Μακρόν η παραίτηση του Νικολά Ιλό

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 09:37

Τα απόνερα της παραίτησης-σοκ του δημοφιλούς υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, καλείται να μαζέψει ο Εμανουέλ Μακρόν, προτού να είναι αργά για τον ίδιο. Ο νεαρός πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση της θητείας του καθώς η παραίτηση του διάσημου οικολόγου ακτιβιστή συνιστά μια σοβαρή φθορά στο μεταρρυθμιστικό προφίλ χάρη στο οποίο κατέκτησε την εξουσία.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την αποχώρηση του Νικολά Ιλό (υπουργού Οικολογικής Μετάβασης), δείχνει ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά τον παραιτηθέντα υπουργό αλλά αρνητικά την κυβέρνηση Μακρόν.

Σύμφωνα με ερευνα που διενεργήθηκε την Τρίτη από την Odoxa για λογαριασμό της κεντροδεξιάς εφημερίδας Le Figaro και του ραδιοφωνικού δικτύου Franceinfo, το 84% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η παραίτηση του Ιλό από την κυβέρνηση ήταν για τον ίδιο «μάλλον καλή». Απεναντίας το 55% (έναντι 43%) τη βλέπει ως «κακή» εξέλιξη για τη Γαλλία και το 65% (έναντι 34%) για την κυβέρνηση Μακρόν.

Μετά την παραίτησή του, το 62% των προσώπων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι έχει θετική γνώμη για τον Ιλό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa. Το 58% θεωρεί ότι πήγε καλά στην άσκηση των καθηκόντων του, έναντι ενός 41% που εξέφρασε την αντίθετη άποψη.

Την Τρίτη, από την Κοπεγχάγη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο Μακρόν κλήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του Ιλό. «Είναι μια προσωπική απόφασή του. Αν τον επέλεξα πριν από 15 μήνες, ήταν ακριβώς γιατί είναι ένα ελεύθερο πνεύμα» είπε ο πρόεδρος και ακολούθως υπερασπίστηκε της πολιτικής του στο περιβάλλον. «Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη σε αυτό το θέμα (της οικολογίας)» είπε.

Με βάση όμως μια δεύτερη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το πρωί της Τετάρτης από τη Harris Interactive για λογαριασμό των RMC και Atlantico, το 55% θεωρεί αρνητικό τον απολογισμό των 15 μηνών του Ιλό στην κυβέρνηση (το αντίθετο πιστεύει ένα 45%). Το 77% εξάλλου θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Με βάση την έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive, το 84% (έναντι 18%) όσων ερωτήθηκαν σχετικά ενέκρινε την παραίτηση του Ιλό. Αυτή η άποψη καταγράφηκε πλειοψηφική ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας στο δείγμα· μεταξύ των υποστηρικτών του LREM την εξέφερε το 65%.

Η δημοσκόπηση της Odoxa υπέδειξε ότι το 88% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη του Ιλό ότι η οικολογία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και φυσικά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά και μεταξύ του ίδιου του δείγματος, το περιβάλλον αποτελεί ζήτημα «προτεραιότητας» μόλις για το 34% των ερωτηθέντων, ενώ το 61% έκρινε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μεν «σημαντικά», αλλά όχι «προτεραιότητες».

Η δημοσκόπηση της Odoxa είχε δείγμα 985 Γάλλους 18 ετών και άνω και διενεργήθηκε μέσω του Διαδικτύου. Αυτή της Harris έγινε επίσης μέσω του Διαδικτύου σε δείγμα 1.028 πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...