287
Πλημμυρισμένο ναρκοπέδιο-απειλή για τους κατοίκους της Χερσώνας | Twitter/HALO Trust

Και υπερχείλιση… ναρκών από τις δύο όχθες του Δνείπερου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:55
Πλημμυρισμένο ναρκοπέδιο-απειλή για τους κατοίκους της Χερσώνας
|Twitter/HALO Trust

Και υπερχείλιση… ναρκών από τις δύο όχθες του Δνείπερου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:55

Η κατάρρευση του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νόβα Καχόβκα προκάλεσε πλημμύρες και ανθρωπιστική κρίση, όμως εγκυμονεί και άλλους θανάσιμους κινδύνους. Η Corriere della Sera έγραψε ότι τους κατοίκους της Χερσώνας δεν τους απειλούν απλώς τα νερά, αλλά και οι νάρκες.

Διότι τα νερά στο διάβα τους παρασύρουν τις νάρκες από τα ναρκοπέδια και τις μεταφέρουν οπουδήποτε. Στον ποταμό Δνείπερο είναι ανασκαμμένες και οι δύο όχθες, και από τους Ουκρανούς και από τους Ρώσους, όπου έχουν οροθετηθεί ναρκοπέδια και έχουν στοιβαχτεί κάθε είδους πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Σχετική προειδοποίηση για τις νάρκες εξέδωσε και ο ΟΗΕ, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Αμυνας του Κιέβου, το οποίο ανέφερε ότι οι νάρκες είναι δυνατόν να μετακινηθούν ακόμη και σε κατοικημένους οικισμούς. Η Corriere παρατήρησε ότι το HALO Trust, μια βρετανοαμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση αποναρκοθέτησης, λέει ότι διεξάγει επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Πριν από την πλημμύρα, η ομάδα απομάκρυνε νάρκες που είχαν τοποθετήσει τα ρωσικά στρατεύματα για να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να διασχίσουν τον ποταμό Ινχουλετς, σημείο που οριοθέτησε την πρώτη γραμμή του μετώπου πέρυσι.

«Οι νάρκες αποτελούν πλέον θανάσιμο κίνδυνο για τους πολίτες, είτε επιστρέφουν στα σπίτια τους, είτε χρησιμοποιούν τις όχθες του Δνείπερου σαν βοσκοτόπι για τα ζωντανά τους, είτε ψαρεύουν εκεί» λένε οι τοπικοί παράγοντες της HALO Trust.

Ενας επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι η στάθμη του ύδατος: αν το νερό της πλημμύρας φουσκώσει ακόμη περισσότερο, τα συνεργεία αποναρκοθέτησης δεν θα μπορούν να εργαστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...