771
Ματέο Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστησαν την πτώση της κυβέρνησης Nτράγκι | CreativeProtagon

Και συ, Βρούτε; Η τύχη του Ντράγκι κρίθηκε σε μια ρωμαϊκή βίλα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2022, 11:13
Ματέο Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστησαν την πτώση της κυβέρνησης Nτράγκι
|CreativeProtagon

Και συ, Βρούτε; Η τύχη του Ντράγκι κρίθηκε σε μια ρωμαϊκή βίλα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2022, 11:13

Ενα καυτό απόγευμα του Ιουλίου στη Ρώμη, μερικοί από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιταλίας, συγκεντρώθηκαν επί ώρες σε μία από τις εντυπωσιακές βίλες της Αππίας Οδού, της γειτονιάς των πλουσίων και διασήμων στη Ρώμη.

Απολαμβάνοντας ξιφία και σαλάτα, οι πολιτικοί σχεδίασαν την ανατροπή του Μάριο Ντράγκι, όπως περιγράφει το Politico.

Οικοδεσπότης στη Βίλα Γκράντε, στις 19 Ιουλίου, ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μαζί του ο Ματέο Σαλβίνι και συνεργάτες τους.

Μιλούσαν συχνά με την Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας στο τηλέφωνο, η οποία καθώς είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός αυτή την εποχή στη χώρα, τους έδινε οδηγίες.

Μέσα σε ένα 24ωρο, οι πολιτικοί είχαν σφραγίσει την τύχη του Ντράγκι, αποσύροντας την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Ντράγκι πήγε στον Σέρτζιο Ματαρέλα και παραιτήθηκε.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι τα κόμματα «έπαιζαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού. Οι συνέπειες αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην ιστορία μας».

Μία ημέρα πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία προκάλεσε με τη στάση του το Κίνημα Πέντε Αστέρων και από την οποία απείχε, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους πολιτικούς του συμμάχους στη βίλα του για να καταστρώσουν το σχέδιό τους.

Η Αππία Οδός είναι μία από τις πιο «γκλαμουράτες» διευθύνσεις της Ρώμης, ένας ιστορικός δρόμος γεμάτος μνημεία και κατακόμβες, ο μεγαλύτερος που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι και τότε έφτανε μέχρι το Μπρίντιζι.

Εικόνα από την συγκέντρωση της ιταλικής Δεξιάς στη Βίλα Γκράντε του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις 19 Ιουλίου | Twitter

Στο τμήμα του δρόμου που παραμένει στη Ρώμη, βρίσκονται οι βίλες της Τζίνα Λολομπρίτζιντα και του 90χρονου Βαλεντίνο, μεταξύ άλλων διάσημων Ιταλών. Εκεί είναι και η Βίλα Γκράντε με τα πέντε υπνοδωμάτια, του δισεκατομμυριούχου Μπερλουσκόνι, την οποία αγόρασε πριν 20 χρόνια και δάνεισε τότε στον Φράνκο Τζεφιρέλι.

Στους κήπους της, ο 85χρονος πολιτικός υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, στο πλευρό της 35χρονης συντρόφου του, Μάρτα Φασίνα, για να συζητήσουν «για την ανησυχητική και ανεξήγητη στάση των Πέντε Αστέρων».

Γρήγορα όμως, το κεντρικό θέμα συζήτησης, όπως εξηγεί το Politico, έγινε το πώς θα ρίξουν τον Ντράγκι για να γίνουν νέες εκλογές. Κάποιος που βρισκόταν στη συνάντηση είπε ότι ο Σαλβίνι ήταν αυτός που επέμενε περισσότερο να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Αλλά και ο Μπερλουσκόνι δεν διαφώνησε. Εγραψε μάλιστα σε πολλές σελίδες ένα εκλογικό σχέδιο 20 σημείων. «Περιείχε προτάσεις για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τη δικαιοσύνη και τις συντάξεις. Η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα για μία προεκλογική εκστρατεία», είπε το πρόσωπο αυτό στο Politico.

Συζήτησαν επίσης για θέματα όπως τα κοινωνικά επιδόματα, το Μεταναστευτικό και η πυρηνική ενέργεια. Ακουγόταν σαν κατάρτιση προγράμματος για μία νέα κυβέρνηση.

Αφού έφαγαν και παγωμένο γιαούρτι για επιδόρπιο, ιδρώνοντας από την αφόρητη ζέστη, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους που ο Ντράγκι είχε επιλέξει να συναντηθεί εκείνο το πρωινό με τον Ενρίκο Λέτα, τον κεντροαριστερό ηγέτη των Δημοκρατικών αντί για αυτούς.

Μετά από έξι ώρες συζητήσεων, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι ήρθε η ώρα να επισκεφθούν τον πρωθυπουργό. Οι δεξιοί πολιτικοί ήξεραν τι ήθελαν από αυτόν: μία δραστική αλλαγή κατεύθυνσης και αποκλεισμός των Πέντε Αστέρων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπερλουσκόνι δεν πήγε ο ίδιος, αλλά έστειλε στην κατοικία του Ντράγκι τον Σαλβίνι και τον συνεργάτη του, Αντόνιο Ταζάνι του Forza Italia, στις 7:45 μ.μ. Η συνάντηση δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν και οι δύο πολιτικοί επέστρεψαν στη Βίλα Γκράντε και συνέχισαν τις συζητήσεις τους μέχρι τις 12:30 μέχρι τα μεσάνυκτα.

Ο Ντράγκι αρνήθηκε να συμβιβαστεί με όσα ζητούσαν τα δεξιά κόμματα διότι θεώρησε ότι καθώς δεν ήταν εκλεγμένος, αλλά διορισμένος πρωθυπουργός, δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί. Αν υποχωρούσε αυτή τη φορά στις απαιτήσεις τους, θα εξακολουθούσε να το κάνει.

Μετά την πρωινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο ιταλικό Κοινοβούλιο, την επόμενη ημέρα, η συγκέντρωση στη βίλα επαναλήφθηκε. Η Μελόνι πήρε πολλές φορές τηλέφωνο μιλώντας με τον Σαλβίνι και πιέζοντας να ρίξουν την κυβέρνηση, κάτι που έγινε το απόγευμα. Ο Ντράγκι έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης και ο Σαλβίνι επέστρεψε το βράδυ στην Αππία Οδό για ένα εορταστικό δείπνο.

Τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των δεξιών κομμάτων ανέλαβαν να διαψεύσουν ότι συνωμότησαν για να φύγει ο δημοφιλής Ντράγκι και να γίνουν νέες εκλογές, τις οποίες δεν θέλει η πλειοψηφία του ιταλικού λαού.

Δικαιολόγησαν μάλιστα την απόφασή τους κατηγορώντας τον Ντράγκι ότι η ομιλία του ήταν πολύ σκληρή και δεν ήταν πρόθυμος να δεχθεί κανένα από τα αιτήματά τους, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον κατηγόρησε δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει τη δουλειά του πρωθυπουργού, η οποία «είναι πιο κουραστική από αυτή του κεντρικού τραπεζίτη» και ισχυρίστηκε ότι η ιταλική Κεντροδεξιά δεν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι του απάντησε ότι δεν παραιτήθηκε λόγω κόπωσης και υπογράμμισε ότι αν συγκροτούσε μια νέα κυβέρνηση, η διάρκειά της δεν θα ξεπερνούσε τη μία ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...