445
Πεκίνο, 4 Δεκεμβρίου 2013: ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανταλλάσσουν χειραψία – έκτοτε δεν ανταμώθηκαν | EPA/LINTAO ZHANG / POOL

Σι Τζινπίνγκ: «Περαστικά σου, πρόεδρε Μπάιντεν!»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 16:12
Πεκίνο, 4 Δεκεμβρίου 2013: ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανταλλάσσουν χειραψία – έκτοτε δεν ανταμώθηκαν
|EPA/LINTAO ZHANG / POOL

Σι Τζινπίνγκ: «Περαστικά σου, πρόεδρε Μπάιντεν!»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 16:12

Οταν ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2020, ο Σι Τζινπίνγκ περίμενε σχεδόν έναν μήνα για να τον συγχαρεί. Τότε ίσως μέτρησε το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρέμενε στον προεδρικό θώκο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, αφού οι Κινέζοι είναι τυπικοί  και σέβονται τις ιδιορρυθμίες των ξένων πολιτευμάτων. Ωστόσο, άλλο η πολιτική και άλλο η ανθρώπινη σχέση – και η ζωή δίνει ευκαιρίες για να πιστοποιηθεί η διαφορά.

Τώρα που ο Μπάιντεν κόλλησε την Ομικρον, ο Σι δεν καθυστέρησε καθόλου να του στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης: «Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκφράζω ειλικρινή συμπάθεια». Λίγο πριν ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος «έχει ήπια συμπτώματα» του κορονοϊού, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει αντίθετος στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ είχε πει ότι επίκειται και δική του τηλεδιάσκεψη με τον Σι.

Οπότε μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή αποδεικνύει πως για τους πολιτικούς δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις και άλλα ηχηρά, παρά μόνο πολιτική νέτη σκέτη.

Η τηλεδιάσκεψη για την οποία μίλησε ο Μπάιντεν θα γίνει, φυσικά, όταν η ίωση κάνει τον κύκλο της ομαλά, καταπραϋμένη από τα αντιιικά. Προς το παρόν οι Κινέζοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το θέμα συζητήθηκε. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν όταν ο Μπάιντεν αναλάβει δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσει τον Σι. Τα «περαστικά» του Σι πάντως δείχνουν ότι κάτι αισιόδοξο υποφώσκει πέρα στον ορίζοντα.

Υπάρχει και μία τρίτη ερμηνεία του φιλοφρονητικού μηνύματος του Σι: με τη νόσηση του Μπάιντεν ο κινέζος πρόεδρος δικαιολογεί τη δική του αποτρόπαιη πολιτική περί «μηδενικού κρούσματος», η οποία στην πράξη σημαίνει σκληρές καραντίνες σε περιοχές πολυπληθείς, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, και παράλυση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Είναι σαν να λέει στους Κινέζους: «Δεν βλέπετε τι γίνεται; Καλά κάνω και σας μαντρώνω…»

Πάντως, από την Κίνα γνωστοποιήθηκε ότι ο πρόεδρος Σι θα σπάσει τη δική του απομόνωση, η οποία κρατάει από τα γεγονότα του εργαστηρίου της Γουχάν, και θα συναντήσει τον ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Βιντόντο στο Πεκίνο, στις 25 Ιουλίου. Ολον αυτόν τον καιρό ο Σι είχε κάνει μία και μοναδική εξαίρεση στο πρόγραμμα αυτοαποκλεισμού του: στις 4 Φεβρουαραίου, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνάντησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και από κοινού ανέπεμψαν ύμνους στην «άνευ ορίων φιλία» των λαών τους.

Εμφάνιση εκτός Κίνας θα κάνει ο Σι στην G20 του Μπαλί, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η συνάντηση του Πεκίνου με τον Βιντότο, τον οικοδεσπότη τής G20, ασφαλώς σχετίζεται με αυτήν. Εκκρεμεί και η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Σι θέλει να δει κάποιους ευρωπαίους ηγέτες. Μετά το πολιτικό τέλος του Μάριο Ντράγκι, η πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Σι στους Μακρόν, Σολτς και Σάντσεθ μένει μετέωρη. Ο καιρός θα δείξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...