528
| CreativeProtagon / Shutterstock

Ανησυχία για τους οιωνούς ύφεσης σε ευρωζώνη-Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 15:40

Ανησυχία για τους οιωνούς ύφεσης σε ευρωζώνη-Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 15:40

Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει το νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, και από το μεσημέρι της Παρασκευής οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη και η ανησυχία και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ταρακουνούν πάλι τις αγορές. Και οι φόβοι εκκινούν αυτή φορά από τον κίνδυνο ύφεσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Αφορμή, όπως αναφέρουν οι Financial Times και το Bloomberg, ήταν τα νέα για τον σύνθετο δείκτη PMI της S&P Global, ο οποίος υποχώρησε σημαντικά τον Ιούλιο στο 49,4, από 52,0 τον Ιούνιο, κάτω κι από τις προβλέψεις του Reuters για πιο περιορισμένη πτώση στις 51,0 μονάδες. Κάθε ένδειξη κάτω από το όριο των 50 δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα νέα έριξαν την ισοτιμία του ευρώ και ανέβασαν τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. 

«Οιωνός ύφεσης, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ξαφνικά συρρικνώνεται» ανέφερε το Bloomberg, για τον δείκτη PMI που μετράει την πορεία του ιδιωτικού τομέα και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 17 μήνες. 

«Οι προοπτικές για την ευρωζώνη επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την Πέμπτη, ενώ η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης και ο πληθωρισμός-ρεκόρ μειώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών» σχολιάζουν οι FT.

«Η μεγάλη πτώση των νέων παραγγελιών και οι αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αποκτά περαιτέρω δυναμική» ανέφερε ο οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Ουίλιαμσον. «Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η κακή κατάσταση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι πωλήσεις που είναι χειρότερες του αναμενόμενου έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αύξηση των αποθεμάτων» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό 25 μηνών τον Ιούλιο, στις 48 μονάδες, ενώ για τη Γαλλία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, στις 50,6 μονάδες. «Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για πρώτη φορά φέτος καθώς ο πληθωρισμός πιέζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ο πόλεμος στην Ουκρανία καταστρέφει τις προσδοκίες» σημείωσε το Bloomberg. 

Οπως εξηγούν αναλυτές, η Γερμανία είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες οικονομίες στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία λόγω της υπερβολικής εξάρτησής της από το Κρεμλίνο για προμήθειες φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν περιοριστεί τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, ο κλάδος των υπηρεσιών πλήττεται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω υψηλού πληθωρισμού.

«Η ύφεση μοιάζει τώρα να είναι το τίμημα για την τιθάσευση του πληθωρισμού» σχολιάζει το Bloomberg. Παράλληλα, οι FT διαπιστώνουν ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη έχει αντιστραφεί για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021». Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν πάντως ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,2% στο τρέχον τρίμηνο.

Ωστόσο, ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε τον Ιούλιο στις 50,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, από 53 που ήταν τον Ιούνιο. Η αύξηση των τιμών έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μειώσει τις μη απαραίτητες δαπάνες τους, με τον δείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται στις 48,4 από 51,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...