589
Η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ ασπάζεται τρυφερά τον σύζυγό της, τον κακόφημο περί τα σεξουαλικά πλην διάσημο για τα κινηματογραφικά Ρομάν Πολάνσκι | EPA/IAN LANGSDON

«Ολες ήθελαν να κάνουν σεξ με τον Πολάνσκι!»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 10:20
Η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ ασπάζεται τρυφερά τον σύζυγό της, τον κακόφημο περί τα σεξουαλικά πλην διάσημο για τα κινηματογραφικά Ρομάν Πολάνσκι
|EPA/IAN LANGSDON

«Ολες ήθελαν να κάνουν σεξ με τον Πολάνσκι!»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 10:20

«Ο σύζυγός μου δεν χρειαζόταν να βιάσει, αφού υπήρχε στρατιά ολόκληρη γυναικών που ήθελαν να πέσουν στο κρεβάτι μαζί του. Οταν τον γνώρισα, όλες οι γυναίκες ήθελαν να ‘‘κοιμηθούν’’ μαζί του. Ηταν παράλογο, τρελό! Τότε ήταν 52 χρόνων αλλά έδειχνε τριαντάρης, ήταν υπέροχος σκηνοθέτης, άρα ήταν πολύ ελκυστικός. Ναι, δεν νομίζω ότι είχε ανάγκη να βιάσει κάποια».

Την παραπάνω κατάθεση έκανε η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ, όχι στον ανακριτή ή στον εισαγγελέα, αλλά σε γαλλική τηλεοπτική εκπομπή, προς υπεράσπιση του άνδρα της, του διάσημου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Σενιέ είπε κάτι για τις κατηγορίες που «σέρνει» πίσω του από τις ΗΠΑ ο εβραϊκής καταγωγής πολωνός κινηματογραφιστής, τις οποίες βρίσκει μπροστά του όπου πάει και όπου σταθεί.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης (για τον «Πιανίστα» το 2002), είναι πια 89 ετών, όμως το διεθνές ένταλμα σύλληψής του που εξέδωσαν οι ΗΠΑ ισχύει ακόμη. Ο Πολάνσκι είχε συλληφθεί το 1977 στο Λος Αντζελες. Οι κατηγορίες που του είχαν προσάψει οι αστυνομικοί αφορούσαν κατοχή ναρκωτικών αλλά και βιασμό μιας 13χρονης. Αφού πέρασε 42 ημέρες στα κρατητήρια, ο Πολάνσκι κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η σύζυγός του, με την οποία απέκτησαν δύο τέκνα, είπε δημοσίως ότι ναι μεν εκείνο το κορίτσι ήταν 13 ετών, «σίγουρα νεοτάτη», ωστόσο «η εποχή ήταν ανεκτική». Και έφερε σαν παράδειγμα ψημένης έφηβης τον εαυτό της: «Εμένα, που ξεκίνησα την καριέρα μου στο μόντελινγκ στα 14 χρόνια μου, δεν με στενοχώρησε αυτή η ιστορία».

Επιπλέον, η ηθοποιός είπε ότι η κοπελίτσα του 1977 είναι τώρα μεσήλικη γυναίκα, φυσικά, και ότι η ίδια είναι αυτή που δεν επιθυμεί πλέον να παίζει τον ρόλο του θύματος και ζητεί να τερματιστούν οι διώξεις κατά του Πολάνσκι. «Τον έχει συγχωρέσει, σήμερα έχουν μια υπέροχη σχέση, ανταλάσσουν και e-mail».

Παρά ταύτα, μόλις ξέσπασε η μόδα του #MeToo, τον Πολάνσκι κατηγόρησαν και άλλες γυναίκες για σεξουαλική επίθεση, την εποχή, μάλιστα, που ήταν ανήλικες. Τα καταγγελθέντα δεν επισύρουν ποινική μεταχείριση του Πολάνσκι, αφού θεωρούνται παραγεγραμμένα. Επιβαρύνουν, όμως, την κακή φήμη του σκηνοθέτη όσον αφορά τα σεξουαλικά.

«Πληγωμένος» γέρος

Η Σενιέ κατέληξε λέγοντας ότι «ο άνδρας με τον οποίο ζω δεν είναι το άτομο για το οποίο έχω ακούσει» και τον χαρακτήρισε «πληγωμένο». Για να διεγείρει το θυμικό των τηλεθεατών και να προκαλέσει τη συμπάθεια προς το πρόσωπο του συζύγου της, η Σενιέ είπε στη τηλεόραση και το εξής αμίμητο: «Η μητέρα του Ρομάν πέθανε έγκυος στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς. Οπότε, δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε αυτές τις φεμινίστριες που τον βρίζουν κάθε φορά που τον βλέπουν».

Φεμινιστική οργή, σχετικά ασυγκράτητη λόγω της αστυνομικής φρουράς, εκδηλώθηκε έξω από την παρισινή αίθουσα όπου ελάμβανε χώρα η 45η απονομή των βραβείων Cesar το 2020 (EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Το κλου της Σενιέ: «Ας τον αφήσουμε ήσυχο! Ψάξτε τους πραγματικούς βιαστές, όσους αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την κοινωνία». Και το παράπονό της: «Εμεις έχουμε μπει σε μαύρη λίστα». Τα σχόλια της Σενιέ ακολούθησε, όπως αναμενόταν, πόλεμος στα σόσιαλ μίντια. Μεταξύ όσων επέκριναν τη Σενιέ περιλαμβάνονται και γνωστές κυρίες της γαλλικής κουλτούρας και της γαλλικής δημοσιογραφίας, όπως η Ελέν Ντεβίντς και η Σεσίλ Νελαρί.

Πάντως, ο φρικωδέστερος τρόπος σύνδεσης του ονόματος του Πολάνσκι με τη βία κατά των γυναικών υπήρξε έμμεσος και αφορά τη δολοφονία της αμερικανίδας ηθοποιού Σάρον Τέιτ, τότε συζύγου του σκηνοθέτη, από τη σατανιστική γκρούπα του ψυχοπαθούς Τσαρλς Μάνσον. Η άτυχη Τέιτ μόλις είχε πρωταγωνιστήσει στη σατανιστική ταινία του Πολάνσκι «Το μωρό της Ρόζμαρι». Το πολλαπλό έγκλημα (πέντε σφαγμένοι) είχε γίνει το 1969 στο σπίτι των Πολάνσκι στο Λος Αντζελες. Η 26χρονη Τέιτ ήταν έγκυος στον μήνα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...