355
Ο Ζανγκ Γιμού σε μια προ ετών παρουσία του στη Μόστρα | Reuters

Και ο Ζανγκ Γιμού στην «υπηρεσία» της προπαγάνδας του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 15:35
Ο Ζανγκ Γιμού σε μια προ ετών παρουσία του στη Μόστρα
|Reuters

Και ο Ζανγκ Γιμού στην «υπηρεσία» της προπαγάνδας του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 15:35

Κάτοχος δύο BAFTA, υποψήφιος για Οσκαρ άλλες τρεις και βραβευμένος σε Κάννες, Βενετία, Βερολίνο και δεκάδες άλλα φεστιβάλ, o Ζανγκ Γιμού επιστρέφει με ακόμα μια ακόμη ταινία – και μάλιστα… την πιο πατριωτική που έχει γυρίσει ποτέ του.

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Σινικό Τείχος», «Τίγρης και Δράκος», «Ηρωας» και «Τα ιπτάμενα στιλέτα» τίθεται στην υπηρεσία του Πεκίνου, με στόχο μια ταινία για έναν κινέζο ελεύθερο σκοπευτή που έδρασε κατά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Η ταινία, με αρχικό τίτλο εργασίας το «The Coldest Gun» (Το πιο ψυχρό όπλο), θα κυκλοφορήσει το 2021, χρονιά που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γίνεται 100 χρόνων, αλλά και της συμπλήρωσης 70 ετών από τη στιγμή που μπήκε στον πόλεμο και η Κίνα, το 1951.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν εγκρίνει την ταινία, που θα εξιστορεί τη ζωή του 20χρονου στρατιώτη Ζανγκ Νταγκόνγκ, ο οποίος βγάζει τη χώρα του… ασπροπρόσωπη στον πόλεμο με τους «μισητούς» Αμερικανούς.

Ο χαρακτήρας του Νταγκόνγκ βασίζεται σε εκείνη του Ζανγκ Ταοφάνγκ, ενός Κινέζου sniper που γεννήθηκε το 1931 και υπηρέτησε στον κινεζικό στρατό το 1951 στο πεδίο μάχης της Κορέας, όπου σημείωσε ρεκόρ μέσα σε 32 ημέρες, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας 214 Αμερικανούς στρατιώτες με συνολικά 435 πυροβολισμούς από το τουφέκι του.

Πέθανε το 2007.

«Με βάση τα αληθινά ιστορικά γεγονότα, η ταινία πρόκειται να κάνει το κοινό να συνειδητοποιήσει για άλλη μια φορά τη μεγάλη αλήθεια ότι αν και οι ΗΠΑ είναι όντως ισχυρές, στην πραγματικότητα δεν είναι ασυναγώνιστες ούτε αχτύπητες», δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας, Tαν Φέι, στους κυβερνητικούς Global Times.

Ο 70χρονος Γιμού αποδεικνύεται παραγωγικότατος, καθώς εκτός από το πατριωτικό αυτό έπος, έχει στα σκαριά άλλες τρεις ταινίες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες: το «One Second» με θέμα την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο και δύο θρίλερ με καταιγιστική δράση, τα «Impasse» και «Under the Light».

Η τελευταία ταινία του, που κυκλοφόρησε το 2019, ήταν η επική περιπέτεια «Σκιά», όπου επανερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας, περιγράφοντας την ιστορία ενός ισχυρού βασιλιά και του λαού του, που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω.

Το ατμοσφαιρικό δράμα έφτασε τα 90,5 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στην Κίνα, αλλά μόλις 521.000 δολάρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...