398
Ο Τσεμπουράσκα πρωταγωνίστησε στο ομώνυμο καρτούν από το 1969 μέχρι το 1983 | Frontier Works

Το καρτούν-σύμβολο της Σοβιετικής Ενωσης έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:20
Ο Τσεμπουράσκα πρωταγωνίστησε στο ομώνυμο καρτούν από το 1969 μέχρι το 1983
|Frontier Works

Το καρτούν-σύμβολο της Σοβιετικής Ενωσης έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:20

Ενα καρτούν, που έγινε σύμβολο της  Σοβιετικής Ενωσης και κατάφερε να επιβιώσει από την πτώση της, ετοιμάζεται να επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, με μία νέα ταινία που πρόκειται να το συστήσει στο παγκόσμιο κοινό.

Ο Τσεμπουράσκα, ένα μικρό τριχωτό ζώο «άγνωστο στους επιστήμονες», που καταφτάνει στη Μόσχα μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια, θα πρωταγωνιστήσει σε ένα νέο φιλμ κινουμένων σχεδίων, που θα χρησιμοποιεί την τεχνική stop-motion animation (καρέ-καρέ).

Ο χαρακτήρας έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ένα βιβλίο του σοβιετικού συγγραφέα Εντουάρντ Ουσπένσκι, αλλά έγινε ευρέως γνωστός όταν εμφανίστηκε στο εξαιρετικά δημοφιλές καρτούν, που προβαλλόταν από το 1969 μέχρι το 1983.

Μπορεί να είναι μόνο ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων από την εποχή της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης, αλλά ο Τσεμπουράσκα συνεχίζει να σημαίνει πολλά για αρκετούς Ρώσους. Μάλιστα, ο Τσεμπουράσκα έχει έρθει και από τα μέρη μας, όντας η μασκότ της ρωσικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ ένα από τα τραγούδια της σειράς έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές «επιτυχίες» των ρωσικών παιδικών πάρτι.

Παραδόξως, μέσα στον 21ο αιώνα, το ρωσικό καρτούν απέκτησε αρκετούς νέους θαυμαστές στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ιαπωνικής σειράς anime, με πρωταγωνιστή τον Τσεμπουράσκα.

Στην πρωτότυπη ιστορία, ο Τσεμπουράσκα, ένα καφέ πλάσμα στο ύψος ενός μικρού παιδιού, δουλεύει στη βιτρίνα ενός καταστήματος και ζει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Αργότερα, γνωρίζει τον Τζένα, έναν ανθρωπόμορφο κροκόδειλο που δουλεύει στον ζωολογικό κήπο ως… κροκόδειλος. Οι δυο τους, μαζί με μερικούς ακόμη φίλους, μπαίνουν σε διάφορες περιπέτειες, στην προσπάθεια τους να γίνουν μέλη μιας κομουνιστικής νεολαίας.

Ο Τζένα και ο Τσεμπουράσκα σε ένα σοβιετικό γραμματόσημο από το 1988 (Wikipedia)

Οπως συμβαίνει συχνά με άλλες εξαιρετικά δημοφιλείς πνευματικές ιδιοκτησίες του παρελθόντος, τα δικαιώματα για την εικόνα του Τσεμπουράσκα ήταν το επίκεντρο αρκετών νομικών διαμαχών. Τελικά, οι παραγωγοί του νέου φιλμ πήραν την άδεια από την οικογένεια του Εντουάρντ Ουσπένσκι, που έφυγε από τη ζωή το 2018.

Ο επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής Yellow, Black and White, που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Disney, μίλησε στους Times για την νέα ταινία, που πλέον είναι επίσημα «στα σκαριά».

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου νιώθουμε ότι έχουμε μία τεράστια υποχρέωση, προς τα εκατομμύρια των Ρώσων και των ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που μεγάλωσαν από παιδιά με τον Τσεμπουράσκα».

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος παραγωγής για την ταινία θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ρούβλια (6,5 εκατομμύρια ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...