353
Αναισθησιολόγος χειρίζεται το μόνιτορ με τις ζωτικές λειτουργίες ασθενή | Shuttestock

Και η Βρετανία ξεμένει από αναισθησιολόγους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 07:00
Αναισθησιολόγος χειρίζεται το μόνιτορ με τις ζωτικές λειτουργίες ασθενή
|Shuttestock

Και η Βρετανία ξεμένει από αναισθησιολόγους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 07:00

Δεν έχει μόνο η Ελλάδα σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη ειδικών αναισθησιολόγων. Ακόμη και η Βρετανία, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της Ευρώπης και οι μισθοί της είναι πολύ υψηλότεροι, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας, η οποία ως γνωστόν είναι απαραίτητη και για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε χειρουργείου, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Περισσότερες από 8 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις θα καθυστερούν κάθε χρόνο έως και το 2040 στη Βρετανία, εκτός αν ληφθούν μέτρα για να παραμείνουν ενεργοί όσοι πρόκειται να βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.

Εκθεση της Ενωσης Αναισθησιολόγων της Βρετανίας συνιστά στο υπουργείο Υγείας της χώρας να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία οι αναισθησιολόγοι και να είναι μικρότερες σε χρονική διάρκεια οι εφημερίες τους, ώστε να μην εξουθενώνονται οι ηλικιωμένοι.

Η ένωση των ειδικών γιατρών αναφέρει επίσης ότι το 40% των αναισθησιολόγων το 2020 ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών και για να εργαστούν θα πρέπει να αυξηθεί η ένταση των ήχων στα μηχανήματα παρακολούθησης των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς τους επηρεάζει αρνητικά η φυσική απώλεια ακοής της ηλικίας και δεν τους επιτρέπει να ακούν καλά τις ειδοποιήσεις.

Παράλληλα, ζητά να αυξηθεί η αντίθεση στον φωτισμό των μόνιτορ παρακολούθησης των ασθενών, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν καλύτερα, καθώς η πρόοδος της ηλικίας επηρεάζει αρνητικά και την όραση, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

«Αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας θέλει να έχει επαρκές προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, θα πρέπει να βρει τρόπο να κρατήσει τους ηλικιωμένους στο σύστημα και να μην τους βγάλει στη σύνταξη», αναφέρει άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Anaesthesia.

Το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με την ένωση, είναι ότι μόνο περίπου 2.500 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι έχουν λάβει τον τίτλο ειδικότητας τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βρετανία. Και όπως είναι φυσικό, δεν είναι αρκετοί για να αντικαταστήσουν αυτούς που αποχωρούν με σύνταξη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι «το εργατικό δυναμικό των αναισθησιολόγων αυξάνεται κάθε χρόνο και τον Μάιο είχαμε 13.293 ειδικούς στο NHS, δηλαδή έχουμε 250 περισσότερους από το προηγούμενο έτος και περίπου 3.000 περισσότερους από το 2010».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...