874
Η Αθήνα έβαλε τα γιορτινά της, το click away έρχεται | ΙΝΤΙΜΕnews

Kαι εγένετο click away

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 09:32
Η Αθήνα έβαλε τα γιορτινά της, το click away έρχεται
|ΙΝΤΙΜΕnews

Kαι εγένετο click away

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 09:32

Με τη μέθοδο του click away ως «χρυσή τομή» για το (μη) άνοιγμα της αγοράς στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, η κυβέρνηση ανακοινώνει στις 11.00 όλα τα μέτρα για την έστω και μερική επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Τι είναι το click away και πώς θα λειτουργήσει;

Την απάντηση δίνει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό έγγραφό του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Πρόκειται, αναφέρεται, για πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier (σ.σ. δεδομένου του γενικού black out που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες courier λόγω φόρτου εργασίας και της «έκρηξης» των παραγγελιών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες).

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ.

Ως προς τον όρο  e-shop ή ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι «ο τόπος» όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να «επισκέπτονται» από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

Αντίστοιχα, το e-commerce, το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί τη μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή e-shop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών , που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, το μέτρο του click away προϋποθέτει ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής παραγγελίας και έκδοσης του σχετικού παραστατικού αγοράς με το οποίο θα προσέρχεται ο καταναλωτής στο φυσικό κατάστημα για να παραλάβει το προϊόν (χωρίς να εισέρχεται σε αυτό).

Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν με click away αν και άφησε να εννοηθεί πως η αγορά θα επανεκκινήσει κατά τα πρότυπα του Μαρτίου και πως το μέτρο των sms θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ των επιδημιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης αρκέστηκε να πει ότι η απόφαση της επιτροπής ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ την πολιτική απόφαση -η οποία θα ανακοινωθεί στις 11.00- ελήφθη από τον ίδιο το Πρωθυπουργό.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι ανακοινώσεις της Παρασκευής (τις οποίες θα κάνει μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη)  θα αφορούν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών.

«Οι εικόνες Harrods στην Αγγλία ή οι εικόνες που είδαμε στη Γαλλία είναι ‘καμπανάκια’ για όλες τις χώρες της Ευρώπης», παρατήρησε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά  στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου «η καγκελάριος Μέρκελ με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές».

«Ολοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Αρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Γνωστοποίησε επίσης, ότι επαναξιολογείται το θέμα της δεκαήμερης καραντίνας όσων έρχονται από το εξωτερικό πέραν φυσικά των υποχρεωτικών τεστ που προβλέπονται.

Ενστάσεις για το κατά πόσο θα λειτουργήσει το click away

Eκπρόσωποι της αγοράς και ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν εμφανίζονται ωστόσο πολύ αισιόδοξοι για τη μέθοδο του click away.

Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν διαθέτουν κατάλληλους εξωτερικούς χώρους για παραδόσεις παραγγελιών, με το click away να είναι στην ουσία ανέφικτο σε αγορές όπως για παράδειγμα του Χαλανδρίου, της Γλυφάδας κ.τ.λ.

Αντίστοιχα και στο κέντρο της Αθήνας και μόνο η ιδέα να μετατραπούν βασικοί εμπορικοί δρόμοι, όπως π.χ. η Ερμού, σε σημεία εξυπηρέτησης  click away, προκαλεί θυμηδία.

«Η προσπάθεια καθιέρωσης της μεθόδου click away στις αγορές εν μέσω lockdown δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας. Για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής. Η θέσπιση αυτή τη στιγμή του click away ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανοίγματος όλης της αγοράς και μάλιστα ανεξέλεγκτα, με προφανείς συνέπειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Πιστεύω πως καμία νέα, αδοκίμαστη μέθοδος πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μικρά ανοικτά εμπορικά καταστήματα που έχουν αποδείξει, εν μέσω πανδημίας, ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Η Πολιτεία αυτή την δύσκολη εποχή οφείλει να προστατεύσει τόσο την δημόσια υγεία όσο και τον υγιή ανταγωνισμό», υπογράμμισε σε σχετική δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε ότι στο click away δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα καταστήματα, παρά μόνο όσα έχουν είσοδο στο δρόμο.

«Υπάρχει πρόβλεψη και για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop. Είμαστε μια κυβέρνηση για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους. Θα τα ανακοινώσουμε όλα συγκροτημένα. Καταλήξαμε σε αυτό που μπορεί να γίνει. Συζητήσαμε πολλές ώρες με τους λοιμωξιολόγους» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για «μέτρα που θα έχουν μια χρονική διάρκεια ικανή να βάλει τέλος στην καθημερινή σεναριολογία που προκαλεί σύγχυση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...