461
| Shutterstock

Lost Christmas

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 10 Δεκεμβρίου 2020, 20:30
|Shutterstock

Lost Christmas

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 10 Δεκεμβρίου 2020, 20:30

Μάλλον όλοι θα πρέπει να προσδεθούμε για μία περίοδο αναταράξεων μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζουμε.

Εδώ κι εκεί, και με στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν αυτή τη στιγμή, γίνονται περιγραφές ενός χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού.

Ειδικά στην Ελλάδα. και όσο ακόμη εκκρεμούν ευρωπαϊκές διαδικασίες έγκρισης και διάθεσης των εμβολίων, μιλούμε σαν να τα έχουμε στις αποθήκες και κάποιοι –αρμόδιοι και μη– ανακοινώνουν σχεδόν καθημερινώς ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, αλλού, άλλα λέγονται και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη. Η καγκελάριος Μέρκελ, για παράδειγμα, υπογράμμισε στην πρόσφατη, ιδιαιτέρως φορτισμένη ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν θα είναι εφικτό να γίνουν αρκετοί εμβολιασμοί ώστε να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων. Στη Γερμανία αυτά.

Πιθανώς να βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και να μην έχει γίνει αυτό αντιληπτό όσο θα έπρεπε. Αν υποθέσουμε ότι πλησιάζει όντως το εμβόλιο και όλες οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, τώρα είναι η περίοδος στην οποία δεν χωρεί κανένας πειραματισμός.

Οπως έχουν σημειώσει και έλληνες ειδικοί, η σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων είναι βασική προϋπόθεση, αφενός για την έναρξη, αφετέρου, για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Θα έπρεπε να μπορεί κανείς να το κατανοήσει. Αν ο ιός κυκλοφορεί και θερίζει, το να εμβολιάσεις του υγειονομικούς και τους ευπαθείς δεν σου λύνει και πολλά προβλήματα. Το νόημα δεν είναι να συνεχίσουν να φορτώνουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.

Εχει επισημανθεί από τον Πρωθυπουργό ότι το ζητούμενο είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι υγιείς όταν έλθει το εμβόλιο. Το θέμα και το πρόβλημα –μεταξύ άλλων– είναι ότι παρεμβάλλονται τα Χριστούγεννα. Και ότι εν όψει Χριστουγέννων συζητούμε, παραδείγματος χάριν, για το αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά, πώς και για πόσο.

Δεν θα έπρεπε να συζητούμε για αυτά. Και ίσως θα έπρεπε να σταματήσουν και οι σχετικές κυβερνητικές συσκέψεις. Σίγουρα, δε, οι δηλώσεις. Μία απόφαση χρειάζεται και μία ανακοίνωση: «Η αγορά θα είναι κλειστή τα Χριστούγεννα και όλοι ας μείνουν σπίτια τους».

Αλλιώς δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία. Εστω και για λίγες ημέρες, πολλοί (μάλλον πάρα πολλοί) θα ξεχυθούν στα μαγαζιά και μετά θα πηγαινοέρχονται σε διάφορα σπίτια. Αυτό το τελευταίο μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς, το άλλο όμως είναι κυβερνητική αρμοδιότητα. Και τι θα γίνει με την αγορά; Ας βγάλει ο Σκυλακάκης ένα κονδύλι. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που, πράγματι, λεφτά υπάρχουν.

Η εμπειρία έδειξε ότι στην περίπτωση του κορονοϊού καμία καθυστέρηση στις αποφάσεις δεν συγχωρείται. Μία εβδομάδα έκανε τη θετική διαφορά την άνοιξη, μία εβδομάδα καθυστέρησης έκανε αρνητική τη διαφορά το φθινόπωρο.

Αν στη Γερμανία, τη χώρα που ζει για τα Χριστούγεννα, οι αρμόδιοι έχουν αποφασίσει ότι η γιορτή φέτος θα χαθεί, ή εν πάση περιπτώσει θα γίνει αλλιώς, εδώ δεν δικαιολογείται να ακολουθήσουμε άλλη συνταγή.

Σε κανέναν δεν θα λείψει το δώρο του φέτος και σε τελική ανάλυση, πώς να το χαρεί και με ποιον;