1057
| SOOC

Καύσωνας «Κλέων»: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 14:16
|SOOC

Καύσωνας «Κλέων»: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 14:16

Ενδείξεις ακόμη και για καύσωνα εννέα ημερών επικαλείται ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος, εκτιμώντας ότι από την Τετάρτη και μετά –και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή– οι ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, οπότε και συνιστά να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις των πολιτών τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του Οpen, Κλέαρχος Μαρουσάκης, βλέπει την πρώτη ανάσα δροσιάς από τις 20 Ιουλίου και μετά.

Οπως αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση, πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί Κελσίου), ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα.

– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση, μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.

– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ηδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου, η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η δυτική Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες, μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.

– Σε γενικότερη αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.

– Ενα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κ.τ.λ.

– Το μελτέμι στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr,  στη χωρα μας η κορύφωση της θερμής μεταφοράς αέριων μαζών αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Στο επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16/7) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17/7) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...