541
Η απαγόρευση των τηλεφώνων στο μάθημα θα αποτρέψει τους περισπασμούς, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και τον διαδικτυακό εκφοβισμό | Shutterstock

Ιταλία: Τέλος τα κινητά στις τάξεις, προς… γνώσιν και συμμόρφωσιν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 10:53
Η απαγόρευση των τηλεφώνων στο μάθημα θα αποτρέψει τους περισπασμούς, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και τον διαδικτυακό εκφοβισμό
|Shutterstock

Ιταλία: Τέλος τα κινητά στις τάξεις, προς… γνώσιν και συμμόρφωσιν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 10:53

Ο νεοδιορισμένος υπουργός Παιδείας στη νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, έκανε τη θέση του σαφή εξαρχής: η πειθαρχία στα σχολεία πρέπει να ενισχυθεί και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει.

Ο υπουργός είπε ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων μέσα στην τάξη κατά την ώρα του μαθήματος θα αποτρέψει τους περισπασμούς, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Και υπάρχει μΙα εξήγηση πίσω από αυτό το σκεπτικό: Τα τηλέφωνα έχουν χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές για την καταγραφή επεισοδίων μπούλινγκ στην τάξη ή χλευασμού των δασκάλων. Ενας καθηγητής λυκείου στην Τοσκάνη βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που χτυπούσε με γροθιά στο στομάχι έναν μαθητή επειδή τον είχε  κοροϊδέψει στη διάρκεια του μαθήματος.

«Δεν πρέπει να πηγαίνετε στην τάξη με smartphones» είπε ο 61χρονος Βαλντιτάρα. «Μπορείτε να το αφήσετε στην είσοδο ή τουλάχιστον έξω από την τάξη: πηγαίνετε στο σχολείο για να μορφωθείτε, όχι για να μιλάτε». Πολλά σχολεία έχουν ήδη εφαρμόσει επίσημα την απαγόρευση, αλλά δυσκολεύονται να την επιβάλουν στην πράξη, γράφουν οι Times.

Ο υπουργός, ο οποίος πιστεύει πολύ στη σκληροπυρηνική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, είπε πως έχει εντολή να αποκαταστήσει την τάξη στα συχνά αναρχικά σχολεία και πανεπιστήμια της Ιταλίας, και πως ήρθε η ώρα να δοθεί πίσω στους καθηγητές η εξουσία τους και να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους σε μια κουλτούρα σεβασμού», δήλωσε. «Με το να αποβάλω έναν μαθητή από το σχολείο για μια χρονιά, δεν υπηρετώ τα συμφέροντα της κοινωνίας. Είναι πολύ πιο σημαντικό να τον βάλω να κάνει κοινωνική εργασία, κάτι που θα τον βοηθήσει να ωριμάσει». Ο Βαλντιτάρα έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι η ταπείνωση θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο.

«Με το να δουλεύει, με το να ταπεινώνεται –ζήτω η ταπείνωση, που είναι θεμελιώδης παράγοντας για την προσωπική ανάπτυξη!– μπροστά στους συμμαθητές του, ο μαθητής αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Από εκεί πηγάζει η λύτρωση», είχε πει σε μια δημόσια συζήτηση για το μέλλον της εκπαίδευσης.

Ο ιταλός υπουργός Παιδείας, ο οποίος είναι καθηγητής Ρωμαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη του σκληρού δεξιού κόμματος «Lega Nord», δεν είναι «πρωτόβγαλτος» στις διαμάχες που προκαλούν οι ακραίες θέσεις του. Είναι γνωστό το βιβλίο του «The Roman Empire Destroyed by Immigrants» (Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταστράφηκε από τους μετανάστες), για το οποίο επιμένει –μετά από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε– ότι ο τίτλος του επιλέχθηκε από τον εκδότη, όταν διανεμήθηκε μαζί με τη συντηρητική εφημερίδα Il Giornale.

Ο Βαλντιτάρα πρότεινε, επίσης, την απόσυρση της καταβολής επιδόματος σε νέους που δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο ή δεν αναζητούν εργασία ή κατάρτιση. «Δεν είναι οικονομικά και πολιτιστικά βιώσιμο» είπε. «Είναι ηθικά απαράδεκτο: σημαίνει νομιμοποίηση, ακόμη και επιβράβευση μιας παραβίασης του νόμου».

Η σκληρή γραμμή του υπουργού για την πειθαρχία αποτέλεσε θέμα χλευασμού από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Ο καθηγητής Βαλντιτάρα συνεχίζει να μπερδεύει το σχολείο με το αναμορφωτήριο και μιλάει ανοιχτά για “ταπείνωση”, κάτι που δεν έχει ακουστεί εδώ και 100 χρόνια», σχολίασε η Ιλένια Μαλαβάσι. βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι πολύ απλό: κάποιος σαν αυτόν δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας».

Ωστόσο, η πρότασή του να κάνει κάποιος κοινωνική εργασία ως τιμωρία φαίνεται να απολαμβάνει δημόσιας υποστήριξης. Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του Orizzonte Scuola, ενός ιστοτόπου που δημοσιεύει ειδήσεις για την εκπαίδευση, το 90% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ αυτής της τακτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...