503
Η Ρώμη διαδηλώνει φωνάζοντας «φτάνει πια!» - το θέμα είναι σε ποιους απευθύνεται και τι ακριβώς εννοεί... | Reuters/T. Gentile

Ιταλία: νεοφασίστες και νεοναζί «νοικοκυραίοι» κατά τσιγγάνων

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 21:57
Η Ρώμη διαδηλώνει φωνάζοντας «φτάνει πια!» - το θέμα είναι σε ποιους απευθύνεται και τι ακριβώς εννοεί...
|Reuters/T. Gentile

Ιταλία: νεοφασίστες και νεοναζί «νοικοκυραίοι» κατά τσιγγάνων

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 21:57

«Νοικοκυραίοι» ντύθηκαν οι νεοφασίστες και νεοναζί της Ρώμης και… συμπαραστάθηκαν σε διακόσιους κατοίκους λαϊκής συνοικίας ώστε να αντιμετωπίσουν την «τρομερή απειλή» 70 τσιγγάνων, κατορθώνοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά του ρατσιστικού μίσους.

Η ιστορία ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου με την αντίδραση των κατοίκων στη μεταφορά των τσιγγάνων στη γειτονιά τους. Οι ντόπιοι δήλωσαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, ότι δεν επιθυμούν να έχουν δίπλα τους «ανθρώπους με φήμη κλεπτών». Τα πράγματα, όπως μάλλον θα περίμενε κάθε σώφρων, εξελίχθηκαν επεισοδιακά, με βανδαλισμούς και χουλιγκανισμούς και με συγκρούσεις των ακροδεξιών με την αστυνομία. Στο τέλος ήρθε και η εισαγγελική παρέμβαση. Οι τσιγγάνοι πάντως δεν μπόρεσαν να εγκατασταθούν στο κέντρο υποδοχής όπου τους περίμεναν.

Το «απειλητικό» τσούρμο των εν λόγω τσιγγάνων περιελάμβανε 33 ανηλίκους και 22 γυναίκες.

Ο «λαός της Ακροδεξιάς» έκαψε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων, κατέστρεψε τρόφιμα που προορίζονταν για τους τσιγγάνους και εμπόδισε την είσοδό τους στο κέντρο υποδοχής.

Καμένα οχήματα σε δρόμο της Tόρε Μάουρα

Πρωταγωνιστές των χουλιγκανισμών ήταν μέλη των νεοφασιστικών πολιτικών ομάδων CasaPound και Forza Nuova, οι οποίοι ανάγκασαν τελικά τον Δήμο της Ρώμης να μεταφέρει τις γυναίκες και τα παιδιά Ρομά σε άλλη γειτονιά.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, δικαιολογήθηκε για τη μεταφορά των ανθρώπων ως εξής: «Παρενέβην για να προστατεύσω τους πολλούς ειλικρινείς πολίτες της γειτονιάς και τα 33 τσιγγανόπουλα που η ζωή τους κινδύνευσε. Υπήρχε ένα πολύ βαρύ κλίμα μίσους».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εισαγγελείς της Ρώμης έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις βίαιες διαμαρτυρίες ενώ βαρύς αναμένεται ο πέλεκυς για τους συλληφθέντες που διώκονται για ρατσισμό, βία και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.

Ο ρατσισμός και το ψωμί

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα όταν ο Δήμος Ρώμης ανακοίνωσε ότι ένα λεωφορείο θα μεταφέρει 70 τσιγγάνους σε κέντρο υποδοχής στην Tόρε Μάουρα, ένα ανατολικό προάστιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε λίγες ώρες, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο του κέντρου υποδοχής και άρχισαν τους βανδαλισμούς.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύεται από την εφημερίδα La Repubblica, οι διαδηλωτές εμφανίζονται να πετούν τα τρόφιμα στο έδαφος και να τα πατούν, ενώ κάποιος ακούγεται να φωνάζει: «Πρέπει να πεθάνουν από την πείνα».

Τα σάντουιτς και οι αρβύλες…

Ο Τζιουζέπε Ντι Σιλβέστρε, ηγέτης της CasaPound είπε στην La Republica: «Για μας, η απόφαση του Δήμου Ρώμης (να μεταφέρει τους τσιγγάνους αλλού) είναι μεγάλη νίκη. Αν δεν κρατήσουν τον λόγο τους, θα επιστρέψουμε στους δρόμους με τους πολίτες».

Ο αριθμός ρατσιστικών επιθέσεων έχει αυξηθεί δραματικά στην Ιταλία, κυρίως μετά την εγκαθίδρυση της συγκυβέρνησης Λέγκας – Πεντάστερων.

Η έκθεση του τμήματος πληροφοριών ασφαλείας της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία συγκαταλέγονται μεταξύ των ανερχόμενων απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα το 2019 αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αύξησης σε επεισόδια μίσους απέναντι στους αλλοδαπούς».

Από δικής του πλευράς ο αρχηγός της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο στόχος του είναι μην υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί τσιγγάνων και καταδίκασε τις βιαιότητες και την καταστροφή τροφίμων λέγοντας επιγραμματικά: «Οχι στη βία, το ψωμί είναι ιερό»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...