394
Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Αλγερίου μετά την παραίτηση του «Μπουτέφ» | REUTERS/Ramzi Boudina

Τέλος εποχής για την Αλγερία: παρελθόν ο Μπουτεφλίκα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 18:29
Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Αλγερίου μετά την παραίτηση του «Μπουτέφ»
|REUTERS/Ramzi Boudina

Τέλος εποχής για την Αλγερία: παρελθόν ο Μπουτεφλίκα

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 18:29

«Μπουτέφ», τέλος! Τη φωτογραφία σου την κιτρίνισε υπερβολικά ο χρόνος, περισσότερο από όσο έπρεπε – μαύρισε πια, δεν διακρίνεσαι καν!

Η Corriere della Sera έχει οίστρο αποχαιρετώντας τον παραιτηθέντα -γέροντα και καθηλωμένο στο αναπηρικό αμαξίδιό του- αλγερινό πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Και καλωσορίζοντας, έτσι, την αυγή μιας νέας εποχής στην αραβική χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Αυτό είναι το τέλος ενός μεγάλου ηγέτη, ανύπανδρου, που ζούσε με τη μητέρα του».

Αλγέρι, 2 Απριλίου: ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραδίδει την επιστολή παραίτησης στον επικεφαλής του Συνταγματικού Συμβουλίου της Αλγερίας Ταγιέμπ Μπελαΐζ (Algerian State TV/Handout via REUTERS)

Ο «Μπουτέφ» υπήρξε πολιτικός της τρομερής δεκαετίας του ’60. «Φίλος του Τσε Γκεβάρα και των Μαύρων Πανθήρων. Αλληλέγγυος της μαοϊκής Κίνας και του τρομοκράτη Κάρλος, σταυραδερφός του Αραφάτ και του Μαντέλα».

Στην «αραβική άνοιξη» ο Μπουτεφλίκα γλίτωσε το τέλος του Μπεν Αλί επισείοντας τον κίνδυνο του λεγόμενου «πολιτικού» Ισλάμ. Τάισε τον κόσμο του με πετροδολάρια.

«Ηταν ένας  απόλυτος ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία άλλα έξι χρόνια αφότου το εγκεφαλικό επεισόδιο τον χτύπησε, το 2013. Σε αναπηρικό αμαξίδιο έκτοτε, ανίκανος να μιλήσει. Αντίο, Μπουτέφ!»

Οι Αλγερινοί γιορτάζουν. Το πλήθος των διαμαρτυριών τους, εβδομάδες τώρα, έπιασε τελικά τόπο!

O Μπουτεφλίκα κατείχε την εξουσία επί 20 χρόνια, αλλά προσφάτως εγκατέλειψε τα σχέδιά του να επιδιώξει μια πέμπτη θητεία στην προεδρία.

Μίλησε ο στρατός

Η παραίτησή του «Μπουτέφ» ακολούθησε την καθοριστική παρέμβαση του στρατού – κάτι σύνηθες στις αραβικές χώρες και λίγο έως πολύ «νομιμοποιημένο» στη συνείδηση του λαού. Οι στρατιωτικοί ανησυχούν, φυσικά, για την εξέλιξη των διαδηλώσεων.

2 Απριλίου: ο επικεφαλής του στρατού της Αλγερίας αντιστράτηγος Αχμεντ Γκάεντ Σάλαχ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Αλγέρι. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» είπε ο στρατηγός. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αλγερία στα χέρια των συμμοριών που συνωμοτούν»… Canal Algerie /Handout via Reuters
Αν θέλει ο Θεός…

Ενας άνδρας που πανηγύριζε στους δρόμους δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Αν θέλει ο Θεός, θα έχουμε 100% δημοκρατική μετάβαση. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Πρέπει να απαλλαγούμε από το προηγούμενο καθεστώς εν συνόλω, και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα». Αλλος διαδηλωτής έλεγε ότι «τίποτε δεν θα αλλάξει, οι διαμαρτυρίες μας θα συνεχιστούν».

Η παραίτηση του «Μπουτέφ» σηματοδοτεί αμέσως εξελίξεις: σύμφωνα με το σύνταγμα της αραβικής χώρας, ώσπου να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν εκλογές ο πρόεδρος της Γερουσίας αναλαμβάνει προσωρινός αρχηγός του κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...