521
Ο Ναφτάλι Μπένετ επιμένει να διαμένει στο σπίτι του και όχι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία | Tsafrir Abayov/Pool via REUTERS/File Photo

Ισραήλ: Η δυστυχία τού να είσαι γείτονας με τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 13:00
Ο Ναφτάλι Μπένετ επιμένει να διαμένει στο σπίτι του και όχι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία
|Tsafrir Abayov/Pool via REUTERS/File Photo

Ισραήλ: Η δυστυχία τού να είσαι γείτονας με τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 13:00

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει ξεσηκώσει τον κόσμο εναντίον του! Δεν είναι είδηση αυτό, θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει, αφού όλοι οι πολιτικοί της θέσης του, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, κατά καιρούς εξοργίζουν τον κόσμο με τις πολιτικές τους. Ομως ο Μπένετ διεκδικεί μία συγκεκριμένη πρωτιά σε σχέση με όλους τους ομολόγους του, παντού στον κόσμο: οι πολιτικές διαμαρτυρίες, οι οποίες ασφαλώς υπάρχουν και στην περίπτωσή του, είναι κάπως… μπανάλ, καθ’ όσον πιο ενοχλημένοι απ’ όλους είναι οι… γείτονές του.

Η έντονη διαμαρτυρία τους σχετίζεται με τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην ιδιωτική κατοικία του Μπένετ, στην κωμόπολη Ρανάνα που βρίσκεται στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, εκεί όπου εξακολουθεί να ζει αν και καταλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο από τον περσινό Ιούνιο. Από την αρχή της θητείας του και μέχρι σήμερα οι διαμαρτυρίες των γειτόνων δεν έχουν κοπάσει, αντιθέτως αυξήθηκαν αφ’ ότου ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μετακομίσει οικογενειακώς στην Ιερουσαλήμ.

Πέραν των ειδικών μέτρων ασφαλείας που τους ταλαιπωρούν, οι κάτοικοι της μάλλον μεσοαστικής και μεγαλοαστικής σύνθεσης κωμόπολης ενοχλούνται και από τα μέτρα αστυνομικής καταστολής των διαδηλώσεων στη γειτονιά τους – διότι υπάρχουν και οι διαμαρτυρόμενοι κλασικού τύπου. Στο σπίτι της Ρανάνα ο Μπένετ δέχεται και πολιτικά πρόσωπα βέβαια, και όταν συμβαίνει αυτό η γειτονιά μετατρέπεται σε ακόμη μεγαλύτερο εφιάλτη.

Το νόστιμο είναι ότι ο Μπένετ θα μπορούσε να αποφύγει την περαιτέρω όξυνση αν δήλωνε ότι θα πάει στην Ιερουσαλήμ μόλις τελειώσει η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού κτιρίου, ωστόσο προτίμησε να πει την αλήθεια και μάλλον την πάτησε. Πάντως, μιλώντας σε ένα ισραηλινό έντυπο είχε δηλώσει έτοιμος για παραχωρήσεις: «Θα πηγαίνω στο πρωθυπουργικό κτίριο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά οι δικοί μου θα μείνουν εδώ στη Ρανάνα».

Ο… «τροχός της τύχης» που χρησιμοποιήθηκε στο Ισραήλ για την εκ περιτροπής πρωθυπουργία στην κυβέρνηση συνασπισμού έδειξε ότι ο Μπένετ θα ζεσταίνει τον θώκο μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο και κατόπιν θα σηκωθεί για να καθίσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ. Οπότε οι εύποροι πρωθυπουργικοί γείτονες πρέπει να συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση στη Ρανάνα. Και να ποια είναι αυτή ακριβώς.

Φυλακή πολυτελείας

Στους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι του Μπένετ έχουν υψωθεί υψηλά μεταλλικά φράγματα, αποκλείοντας ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα. Στην αποκλεισμένη περιοχή αλλά σίγουρα και έξω από αυτήν ακούγεται συνεχώς ο δυνατός βόμβος μίας γεννήτριας η οποία ηλεκτροδοτεί προβολείς που κάνουν τη νύχτα ημέρα. Μέσα στα φυλλώματα των δέντρων, στα πεζοδρόμια της γειτονιάς, έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας. Οι αστυνομικοί περιπολούν περιμετρικώς του αποκλεισμένου οικοδομικού μπλοκ και κάνουν ελέγχους στους διαβάτες – επιτρέπουν την είσοδο μέσω των μεταλλικών φραγμάτων μόνο σε όσους έχουν την ειδική άδεια, ενώ συλλαμβάνουν όσους αποπειρώνται να φωτογραφίσουν με τα κινητά τηλέφωνά τους αυτά τα ειδικά μέτρα ασφαλείας.

Ετσι όλοι οι γείτονες του Μπένετ δηλώνουν στα media ότι είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός  τους άφησε να ζουν σε μία φυλακή μέσα σε ένα από τα ωραιότερα οικιστικά συγκροτήματα της χώρας, ειδικά όσοι επένδυσαν εκεί αγοράζοντας σπίτι με σκοπό να περάσουν ήσυχα τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους… Βλέπετε, οι κάτοικοι της Ρανάνα είναι πλούσιοι, τα σπίτια τους είναι επιβλητικές μονοκατοικίες, τα αυτοκίνητά τους πολυτελή, όμως είναι αδύνατον να δεχθούν επισκέψεις φίλων με τον φυσιολογικό τρόπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...