271
Ανδρες της ισραηλινής Αστυνομίας στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, στην Ιερουσαλήμ | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Επτά νεκροί μετά από ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 22:08
Ανδρες της ισραηλινής Αστυνομίας στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, στην Ιερουσαλήμ
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Επτά νεκροί μετά από ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 22:08

Eπτά νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ένοπλης επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια 70χρονη γυναίκα.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ), όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.30.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η αστυνομία. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στον απολογισμό των επτά νεκρών περιλαμβάνεται και αυτός.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση, στην οποία γινόταν λόγος για «τρομοκρατική επίθεση».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει επίσης λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Αντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...