208
Ο Μπένι Γκαντζ παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση | REUTERS

Ισραήλ: Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντζ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 10:32
Ο Μπένι Γκαντζ παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση
|REUTERS

Ισραήλ: Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντζ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 10:32

Δεν κατάφερε τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ ο Μπένι Γκαντζ, ο αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρνοντας έτσι τη χώρα κοντά στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο.

Η ανακοίνωση του κεντρώου κόμματος ήρθε πριν τη λήξη της διορίας τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, που είχε δοθεί στον Γκαντζ από τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το Μπλε – Λευκό κέρδισαν σχεδόν ίδιο αριθμό εδρών και έτσι κανένα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό βουλευτών, ακόμη και με τη στήριξη των συμμάχων τους, για να διεκδικήσει την πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος Ρίβλιν είχε δώσει πρώτα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου.

Μετά την αποτυχία των ηγετών των δύο κομμάτων για το σχηματισμό της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Θα μεσολαβήσουν 21 ημέρες κατά τις οποίες η βουλή μπορεί να προτείνει έναν πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών, αλλά θεωρείται δύσκολο να συμφωνήσουν οι βουλευτές.

Ο Νετανιάχου πολέμησε σθεναρά τον Γκαντζ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι όλα τα αραβικά κόμματα τον στηρίζουν και ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους. Ο πρόεδρος Ρίβλιν αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτος «ο χαρακτηρισμός όλων των εκλεγμένων αράβων αξιωματούχων ως απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...