409
Μερικά από τα ανήλικα θύματα του ιρανικού καθεστώτος | Amnesty International

Ιράν: Σκότωσαν 50 παιδιά επειδή… διαδήλωσαν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:05
Μερικά από τα ανήλικα θύματα του ιρανικού καθεστώτος
|Amnesty International

Ιράν: Σκότωσαν 50 παιδιά επειδή… διαδήλωσαν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:05

Από τότε που σκοτώθηκε η Κούρδισσα Μαχσά Αμινί στο αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης και ξέσπασε ο σάλος και οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ο μέσος όρος ηλικίας των διαδηλωτών είναι τα 15 έτη. Τα παιδιά συναντώνται στους δρόμους και στις πλατείες του Ιράν για να αντιταχθούν στο θεοκρατικό καθεστώς. Είναι όλα γεννημένα κοντά στο 2007, δηλαδή ανήλικα. Το καθεστώς γνωρίζει ότι η επαναστατική καρδιά χτυπάει στα θρανία, στους διαδρόμους των γυμνασίων και λυκείων, στα πανεπιστήμια. Φυσικά, στο Instagram και στο TikTok. Στην Corriere della Sera η Γκρέτα Πριβιτέρα έγραψε το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι φρουροί του καθεστώτος, εξοπλισμένοι με ρόπαλα αλλά και με γεμάτα πιστόλια, μπαίνουν στις τάξεις εν ώρα μαθήματος και πιάνουν όσους πιτσιρικάδες έχουν ανεβάσει στα σόσιαλ μίντια της ηλικίας τους φράσεις ή βίντεο κατά του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι. Τους καθηγητές καμιά φορά τους θεωρούν συνενόχους των παιδιών. Οι New York Times κατέγραψαν 23 επιδρομές σε σχολεία και εξιστόρησαν την έκρηξη σε ένα δημοτικό σχολείο στην Τεχεράνη, τον περασμένο μήνα, εκεί όπου οι δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος έριξαν δακρυγόνα στην αυλή, επειδή τα παιδιά φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Ακτιβιστές υπέρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι Αρχές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 ανηλίκους από την έναρξη των διαδηλώσεων. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι 326 άτομα, αναφέρει το Iran Human Rights. Υπολογίζεται ότι σε φυλακές ενηλίκων κρατούνται από 500 έως και 1.000 παιδιά, κατά παράβαση του ιρανικού νόμου, που λέει ότι οι κάτω των 18 ετών κρατούνται σε ειδικούς χώρους σωφρονισμού ανηλίκων.

Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε την τεράστια συμμετοχή των μαθητών στις διαδηλώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, στέλνει τα παιδιά σε εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας για να τα απαλλάξει από «την αντικοινωνική συμπεριφορά τους». Ο Χουσαεΐν Ραΐζι, ένας ιρανός δικηγόρος που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στο CNN ότι μέσα σε αυτές τις δομές «οι ψυχολόγοι ακολουθούν αυστηρή κυβερνητική ατζέντα και δεν παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, αλλά κάνουν πλύση εγκεφάλου ασκώντας βία και απειλώντας τα παιδιά».

Ορισμένες περιπτώσεις

Η Ασρα Παναΐ ήταν 16 ετών και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή δεν τραγούδησε έναν ύμνο αφιερωμένο στον αγιατολάχ. Συνελήφθη μαζί με άλλα παιδιά του σχολείου της και έκτοτε κρατείται. Ο θείος της εμφανίστηκε στην τηλεόραση και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή της, επειδή η μικρή πάσχει από καρδιακό νόσημα. Ενας άλλος μικρός, ο 16χρονος Μομπίν, χτυπήθηκε άγρια στην πλάτη από τους αστυνομικούς. Και ο Ζακαρία Χιάλ, επίσης 16χρονος, σκοτώθηκε από αστυνομικές σφαίρες σε διαδήλωση. Αναλόγως πέθαναν στη μέση του δρόμου οι 14χρονοι Μοχάμαντ Ρεζά Σαρβάρ και Αλί Μπαραχουί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...