278
Το Τέξας, παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικό, κερδίζει δύο έδρες στο Κογκρέσο | .

ΗΠΑ: Η απογραφή του 2020 αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 16:41
Το Τέξας, παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικό, κερδίζει δύο έδρες στο Κογκρέσο
|.

ΗΠΑ: Η απογραφή του 2020 αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 16:41

Επειτα από μήνες κακών μαντάτων, οι Ρεπουμπλικάνοι είδαν μία καλή είδηση για το κόμμα τους: βάσει της νέας απογραφής του 2020 στις ΗΠΑ, πολιτείες που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς χάνουν έδρες στο Κογκρέσο, τις οποίες κερδίζουν αντίστοιχα πολιτείες που στηρίζουν συνήθως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άμεσα, του χρόνου, στις εκλογές για τη Βουλή, που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, στο Κογκρέσο, δυσκολεύοντας πολύ το νομοθετικό έργο του Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, έδρες χάνουν οι πολιτείες Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Πενσιλβάνια, Οχάιο, Ιλινόι, Μίσιγκαν και Δυτική Βιρτζίνια, τις δύο εκ των οποίων κερδίζει το Τέξας και από μία οι Μοντάνα, Κολοράντο, Φλόριντα, Ορεγκον και Βόρεια Καρολίνα.

Ο εκλογικός χάρτης των ΗΠΑ βασίζεται στην απογραφή και αναμένεται να επανακαθοριστούν τα εκλογικά όρια πολλών περιοχών. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσπαθήσει να αποκλείσει τη συμμετοχή των μεταναστών, που δεν είναι αμερικανοί πολίτες, στην απογραφή, καθώς στην πλειοψηφία τους ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς. Ομως, έχασαν στα δικαστήρια έπειτα από πολύμηνη δικαστική μάχη.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της απογραφής είναι ότι για πρώτη φορά, από τη δεκαετία του ’30, δεν αυξήθηκε το ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού, εξαιτίας της μείωσης της μετανάστευσης και των γεννήσεων. Ετσι, ο επίσημος πληθυσμός των ΗΠΑ είναι 331,4 εκατομμύρια και τη δεκαετία 2011-2020 σημείωσε αύξηση 7,4%, ενώ σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, το ποσοστό ήταν διψήφιο.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους κατοίκους άνω των 80 ετών από ό,τι κάτω των τριών ετών, ακολουθώντας και αυτές τον δρόμο του αναπτυγμένου κόσμου.

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν τη μετατόπιση του πληθυσμού από τις βορειανατολικές και κεντροδυτικές πολιτείες στις νότιες και τις δυτικές. Το 1970, η Δύση και ο Νότος φιλοξενούσαν λιγότερο από το 50% των κατοίκων των ΗΠΑ, αλλά σήμερα το ποσοστό έχει ανέβει στο 63%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...