452
Η Ρωσία επιχειρεί να αποκοπεί ιντερνετικά από τον υπόλοιπο κόσμο για να προστατευτεί από κυβερνο-επιθέσεις |

Ιντερνετικό «παραπέτασμα» ετοιμάζει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 14:00
Η Ρωσία επιχειρεί να αποκοπεί ιντερνετικά από τον υπόλοιπο κόσμο για να προστατευτεί από κυβερνο-επιθέσεις
|

Ιντερνετικό «παραπέτασμα» ετοιμάζει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 14:00

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το περίφημο Σιδηρούν Παραπέτασμα διαχώριζε την Ρωσία και τις χώρες που βρίσκονταν υπό την επιρροή της από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα εκείνες που συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ. Οκτώ δεκαετίες αργότερα η Ρωσία αποφάσισε ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο τείχος προστασίας το οποίο αυτή την φορά πρέπει να είναι… ψηφιακό. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα του οι Times στη ρωσική Βουλή βρίσκεται προς επεξεργασία και ψήφιση ένα σχέδιο νόμου με το οποίο δίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες εξουσίες και πόροι για γίνει ότι απαιτείται ώστε η Ρωσία να δημιουργήσει ένα δικό της Διαδίκτυο που θα μπορεί να λειτουργήσει τελείως ανεξάρτητα από το Internet και γενικότερα τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη όπως για παράδειγμα αν η χώρα δεχθεί μια μεγάλης κλίμακας κυβερνο-επίθεση. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ή ακόμη και απώλεια του ελέγχου σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Τα εμπόδια

Ο νόμος με την ονομασία «Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας», μεταξύ άλλων, ζητά από τους εγχώριους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ, να διασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποκομμένα, σε περίπτωση κυβερνο-επίθεσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο, θα παραμένουν αποκλειστικά εντός της χώρας, αντί να δρομολογούνται μέσω ξένων διαδικτυακών κόμβων και δικτύων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ρωσικοί πάροχοι συναινούν σε γενικές γραμμές, αν και έχουν διαφωνίες για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο, φοβούμενοι ότι το τεστ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κίνηση δεδομένων στο ρωσικό διαδίκτυο. Πάντως η ρωσική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει οικονομικά προκειμένου να επιφέρουν τις αλλαγές στις δικτυακές και άλλες τεχνικές υποδομές τους.

Η Ρωσία θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσει το δικό της σύστημα ονοματοδοσίας για τα δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP (Domain Name System ή DNS). Το ΝΑΤΟ και διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προωθήσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις κυβερνο-επιθέσεις και τις άλλες online παρεμβάσεις που η χώρα κατηγορείται ότι κάνει. Φυσικά η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και όπως φαίνεται προετοιμάζει την (ηλεκτρονική) άμυνα της.

Οι κίνδυνοι και οι στόχοι

Η ανύψωση εθνικών φραγμών στο παγκόσμιο Ίντερνετ μπορεί να έχει διπλή λειτουργία: αφενός να εμποδίσει την κακόβουλη και ανεπιθύμητη μαζική διείσδυση στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση κρίσης, αφετέρου να ελέγξει σε ποιές online πληροφορίες από άλλες χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της ίδιας της χώρας. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η ρωσική κυβέρνηση, πέρα από την κυβερνο-άμυνα, έχει ως απώτερο στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα ευρείας online λογοκρισίας, αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη στήσει η Κίνα. Οι Κινέζοι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν με ιστοσελίδες, τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνες, ανατρεπτικές ή αντικοινωνικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...