814
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους παρασημοφορηθέντες | INTIMEnews

Ημέρα Φιλελληνισμού: Η ΠτΔ τίμησε τρεις αμερικανούς αρχαιολόγους για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 14:29
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους παρασημοφορηθέντες
|INTIMEnews

Ημέρα Φιλελληνισμού: Η ΠτΔ τίμησε τρεις αμερικανούς αρχαιολόγους για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 14:29

Με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τη Δευτέρα 19/4 τρεις διακεκριμένους αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, Τζακ Ντέιβις (Jack L. Davis), στην επιστημονική συνεργάτη του ίδιου πανεπιστημίου, Σάρον Στόκερ (Sharon R. Stocker) και στον επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) Τσαρλς Γουίλιαμς (Charles Williams).

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού», απονέμεται το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στους τρεις διακεκριμένους αρχαιολόγους.

Οπως επεσήμανε, οι δρ Στόκερ και Ντέιβις Stocker είναι διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. «Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του “Πολεμιστή των Γρυπών” υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου. Το συνολικό ανασκαφικό έργο τους και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού».

Οσο για τον δρα Τσαρλς Γουίλιαμς, επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τόνισε ότι «η επί 31 έτη παραμονή του στην Ελλάδα και η αφοσίωσή του έμψυχα και έμπρακτα στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους αρχαιολόγους διεθνώς, για την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας. Η συμβολή του στη δημιουργία νέων σύγχρονων χώρων φιλοξενίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και χώρου συντήρησης και μελέτης για τους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, αποδεικνύει τη σημαντική του προσφορά διεθνώς για την προβολή του πολιτισμού μας».

Οι τρεις αμερικανοί αρχαιολόγοι, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν πρόσφεραν μόνο τη γνώση, το πάθος, την ακάματη εργατικότητά τους στην υπόθεση της αρχαιολογίας. Γι’ αυτούς, η ανασκαφική περιπέτεια ανταποκρινόταν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε σωματική σχεδόν επαφή με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες και τις αισθητικές του αξίες. Και στην πορεία, δουλεύοντας σε μια χώρα όπου τα ίχνη της αρχαιότητας μάς συναντούν σε κάθε βήμα, αγάπησαν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ειλικρινής και ουσιαστική σύνδεσή τους με την Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, και η συνομιλία τους με το ελληνικό πνεύμα στη διαχρονία του, δίνουν το μέτρο του σύγχρονου φιλελληνισμού».

Στην τελετή επίδοσης των Παρασήμων παρευρέθησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Τζένιφερ Νιλς (Jenifer Neils), η υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Ναταλία Βογκέικωφ, η κύρια ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής Αρχαιότητας Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, η έφορος Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ο general manager της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Παντελής Πάνος, η αρχαιολόγος Νάνσυ Μπουκίδις (Nancy Bookidis) και ο διευθυντής Ανασκαφών της Αρχαίας Κορίνθου Κρις Πφαφ (Chris Pfaff).

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμάμε σήμερα τους φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών και τάχθηκαν στο πλευρό της. Τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που πολέμησαν κοντά στους εξεγερμένους Έλληνες, όλους εκείνους που ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 και τον διεθνοποίησαν, συμβάλλοντας στην ευνοϊκή του έκβαση. Τους μνημονεύουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασμών του επετειακού έτους 2021, επιδόθηκε, από τον πρεσβευτή μας στο Λονδίνο, Ιωάννη Ραπτάκη, ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικα στον πρόεδρο της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League, Τζον Κίτμερ (John Kittmer), ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Cambridge, Πολ Κάρτλετζ (Paul Cartledge) και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα στον καθηγητή στο London School of Economics, Κέβιν Φέδερστόουν (Kevin Featherstone).

Από την πρεσβευτή μας στη Μόσχα, Κατερίνα Νασίκα, απονέμεται τέλος ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής στον ειδικό σύμβουλο του προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, Μιχαήλ Σβίντκοφ (Mikhail Shvidkoy), και ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον παλαιογράφο και κωδικολόγο Μπόρις Φονκιτς (Boris Fonkich).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News