395
Οι αυτόματοι πωλητές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ιαπωνία και προσφέρουν από φαγητό και αναψυκτικά μέχρι προφυλακτικά και τσιγάρα | Shutterstock/Sergey_Bogomyako

Ιαπωνία: Αυτόματοι πωλητές για δωρεάν φαγητό σε περίπτωση σεισμού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:20
Οι αυτόματοι πωλητές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ιαπωνία και προσφέρουν από φαγητό και αναψυκτικά μέχρι προφυλακτικά και τσιγάρα
|Shutterstock/Sergey_Bogomyako

Ιαπωνία: Αυτόματοι πωλητές για δωρεάν φαγητό σε περίπτωση σεισμού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:20

Ο σεισμός είναι ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο που τρομοκρατεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και δημιουργεί τριτοκοσμικές συνθήκες, όπως απέδειξαν οι πρόσφατοι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία. Πέρα από την πολεοδομική αντισεισμική προστασία, πολλές χώρες ερευνούν τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η Ιαπωνία επεκτείνει τις προετοιμασίες της για την αντιμετώπιση φαινομένων φυσικής καταστροφής στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων τροφής και αναψυκτικών, τα οποία θα προσφέρουν πλέον δωρεάν φαγητό και ποτό σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ή τυφώνα.

Δύο μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη δυτική παράκτια πόλη Ακο, που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι σεισμολόγοι λένε ότι είναι ευάλωτη σε έναν ισχυρό σεισμό – ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει την κεντρική και νοτιοδυτική ακτή της χώρας στον Ειρηνικό τις επόμενες δεκαετίες.

Τα μηχανήματα, τα οποία περιέχουν περίπου 300 μπουκάλια και κουτιά αναψυκτικών και 150 είδη συσκευασμένων τροφίμων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής, έχουν εγκατασταθεί κοντά σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως καταφύγια εκκένωσης, αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Εχουν σχεδιαστεί για να «ξεκλειδώνουν» και να διαθέτουν δωρεάν το περιεχόμενό τους σε περίπτωση προειδοποίησης έντονης βροχόπτωσης ή εντολής εκκένωσης μετά από σεισμό άνω των πέντε Ρίχτερ ή υψηλότερου στην ιαπωνική κλίμακα σεισμικής έντασης των επτά, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun. Το περιεχόμενό τους διατίθεται επί πληρωμή τον υπόλοιπο χρόνο, προσθέτει η εφημερίδα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Earth Corp, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στην πόλη, αναφέρει ότι τα μηχανήματα είναι τα πρώτα του είδους τους στην Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες στον κόσμο – ενώ ολοένα και πιο ισχυροί τυφώνες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Θα θέλαμε να εγκαταστήσουμε τα μηχανήματά μας σε όλη τη χώρα», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα Mainichi. Ενας αξιωματούχος της πόλης δήλωσε: «Αναμένουμε ότι το απόθεμα των αυτόματων πωλητών θα οδηγήσει στην ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων μας».

Σε μια άλλη καινοτομία, ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης με ενσωματωμένο ραδιόφωνο που θα εκπέμπει αυτόματα μηνύματα έκτακτης ανάγκης τοποθετήθηκε σε πάρκο του Τόκιο νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Το ραδιόφωνο θα ενεργοποιείται από σεισμούς μεγέθους 5 Ρίχτε, ή περισσότερων στην κλίμακα έντασης της Ιαπωνία, και θα μεταδίδει οδηγίες εκκένωσης και άλλες ζωτικής σημασίας πληροφορίες από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ειδικοί έθεσαν πρόσφατα την πιθανότητα εμφάνισης ενός «μεγασεισμού» κατά μήκος της κοιλάδας Νανκάι, στα ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών στον Ειρηνικό, σε ποσοστό 50% με 60% τα επόμενα 20 χρόνια και σε περίπου 90% τα επόμενα 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...