463
Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αναμένεται να δώσει τις 306 από τις 538 εκλεκτορικές ψήφους στον Τζο Μπάιντεν, στον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ | REUTERS/Mike Segar/File Photo

Η ώρα των Εκλεκτόρων, η ώρα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:46
Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αναμένεται να δώσει τις 306 από τις 538 εκλεκτορικές ψήφους στον Τζο Μπάιντεν, στον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ
|REUTERS/Mike Segar/File Photo

Η ώρα των Εκλεκτόρων, η ώρα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:46

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου για τις ΗΠΑ, ή τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου για την Ελλάδα, το Κολέγιο των 538 Εκλεκτόρων αναμενόταν να επισημοποιήσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η διαδικασία ξεκίνησε και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων άρχισε να ψηφίζει για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, σε δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες. Οι εκλέκτορες ψήφιζαν βάσει των πιστοποιημένων εκλογικών αποτελεσμάτων σε κάθε μία από τις αμερικανικές Πολιτείες.

Από τις πρώτες Πολιτείες που ψήφισαν είναι η Ιντιάνα, το Νιού Χάμσαϊρ, το Τενεσί και το Βερμόντ. Οι εκλέκτορες του Βερμόντ και του Νιού Χάμσαϊρ έδωσαν τις 7 ψήφους τους υπέρ του Μπάιντεν, ενώ το Τενεσί και η Ιντιάνα τις δικές τους, 22 συνολικά, ψήφους υπέρ του Τραμπ.

Θα ακολουθούσαν οι εκλέκτορες για τις Πολιτείες των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβήτησε χωρίς επιτυχία στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ, δηλαδή για την Αριζόνα, την Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και για το Μίσιγκαν.  Το σταθερό προβάδισμα στον Μπάιντεν αναμενόταν να δώσει ο εκλέκτορας της Καλιφόρνιας, Πολιτείας με 55 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

  • Τα ξημερώματα αναμενόταν και η πρώτη δήλωση του μέλλοντος προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν θεωρήθηκε εκλεγμένος πρόεδρος ήδη από τις 7 Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, όταν ξεπέρασε τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που απαιτούνται για να κερδίσει την προεδρία. Τελικά, ο Μπάιντεν έλαβε 306 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ο Τραμπ 232. Αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα αναμενόταν να δώσει και η ψηφοφορία της Δευτέρας.

Στις 6 Ιανουαρίου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα γνωστοποιηθεί επισήμως σε κοινή σύνοδο των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου. Κατόπιν, στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν θα ορκιστεί νέος πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις νέα αντιπρόεδρος.

Ποιοι είναι εκλέκτορες

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εκλέκτορες δεν μπορούν να είναι μέλη του Κογκρέσου ή όσοι κατέχουν οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα. Συνεπώς, εκλέκτορες δύνανται να είναι διατελέσαντες πολιτικοί (όπως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον που έδωσε εκλεκτορική ψήφο υπέρ της συζύγου του, της Χίλαρι, το 2016), τοπικοί αξιωματούχοι (όπως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, που ήταν εκλέκτορας των Δημοκρατικών το 2016), ακτιβιστές, λομπίστες και προσωπικότητες εν γένει, μη εξαιρουμένων των συγγενών (όπως στο προηγούμενο Κολέγιο, όταν ο υιός Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ψήφισε υπέρ του πατρός του).

Ολοι οι εκλέκτορες επιλέγονται από τα πολιτικά κόμματα μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών και βάσει κανόνων που διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία. Ετσι, μόλις έχουν καταμετρηθεί τα αποτελέσματα σε κάποια Πολιτεία ο λαός γνωρίζει ποιος θα είναι ο εκλέκτοράς της ο οποίος θα ψηφίσει στο Κολέγιο.

Η εκδίκηση της Χίλαρι

Η πιο διάσημη φιγούρα μεταξύ των εκλεκτόρων είναι εφέτος η Χίλαρι Κλίντον. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχασε μεν τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2016 από τον Τραμπ, αλλά τώρα παίρνει την εκδίκησή της. Η ίδια δήλωσε ότι «είναι συναρπαστικό» να ψηφίσει υπέρ του Μπάιντεν και της Χάρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...