325
Στις 13 Δεκεμβρίου 2000, στο Old Executive Office Building της Ουάσινγκτον, ο Αλ Γκορ ανακοίνωσε δημοσίως ότι παραδέχεται τη νίκη του Τζορτζ Μπους υιού στις προεδρικές εκλογές | ΕΡΑ / AFP

Ο Αλ Γκορ προς τον «λαό του Τραμπ»: Εγκαταλείψτε τον δημαγωγό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 19:17
Στις 13 Δεκεμβρίου 2000, στο Old Executive Office Building της Ουάσινγκτον, ο Αλ Γκορ ανακοίνωσε δημοσίως ότι παραδέχεται τη νίκη του Τζορτζ Μπους υιού στις προεδρικές εκλογές
|ΕΡΑ / AFP

Ο Αλ Γκορ προς τον «λαό του Τραμπ»: Εγκαταλείψτε τον δημαγωγό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 19:17

Η φωτογραφία που βλέπετε δείχνει τον Δημοκρατικό υποψήφιο στην κούρσα του 2000, τον Αλ Γκορ (αντιπρόεδρο και στην προηγούμενη αμερικανική διοίκηση, εκείνη του Μπιλ Κλίντον) να παραδέχεται την ήττα του και την επικράτηση του Τζορτζ Μπους υιού. Ηταν 13 Δεκεμβρίου 2000.

Η ακριβής δήλωσή του, τότε, ήταν: «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μίλησε. Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο την αποδέχομαι. Αποδέχομαι το τελικό αποτέλεσμα που θα επικυρωθεί την επόμενη Δευτέρα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Απόψε, για χάρη της ενότητας του έθνους, για χάρη της δημοκρατίας μας, προσφέρω την αποδοχή μου.

»Αποδέχομαι επίσης την ευθύνη μου, την οποία θα εκπληρώσω άνευ όρων, να τιμήσω τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω να φέρει τους Αμερικανούς κοντά, ενωμένους στην εκπλήρωση του μεγάλου οράματος που ορίζει η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας και το οποίο το Σύνταγμά μας επιβεβαιώνει και υπερασπίζεται».

Ανήμερα της 20ής επετείου εκείνης της δύσκολης, φυσικά, για τον ίδιο δήλωσής του, ο Αλ Γκορ συμβούλεψε τους οπαδούς του Τραμπ (και όχι τον κωφεύοντα απερχόμενο πρόεδρο) να σταματήσουν να συσπειρώνονται πίσω από την αποτυχημένη προσπάθεια επανεκλογής του και, αποδεχόμενοι αυτοί την ήττα που εκείνος δεν θέλει να παραδεχθεί, να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική υπόθεση.

Η δήλωση του Γκορ έγινε στο δίκτυο CNN.

Είχε προηγηθεί (την περασμένη Παρασκευή) η απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ των προσφυγών προς ανατροπή της εκλογικής ήττας του Τραμπ στις Πολιτείες Τζόρτζια, στο Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Και θα ακολουθούσε η σύγκληση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων.

«Υπάρχουν πράγματα που είναι πιο σημαντικά από το να υποκλίνονται (οι πολίτες) στον φόβο ενός δημαγωγού. Ενα από αυτά τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά είναι οι ΗΠΑ  και το Σύνταγμά μας» είπε ο Γκορ.

Ο Γκορ σχολίασε και την απόρριψη των προσφυγών ως εξής: «Ο Τραμπ πήρε το αποτέλεσμα που του άξιζε». Και εξέφρασε την άποψη ότι μόλις οι εκλέκτορες υπερψηφίσουν τον Μπάιντεν, οι οπαδοί του Τραμπ θα τον εγκαταλείψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...