277
Το U2 ή «Dragon Lady» εν δράσει: επί δεκαετίες έδινε και εξακολουθεί να δίνει κρίσιμες πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις των εχθρών των ΗΠΑ | Wikipedia

Ποια drones; Η «Dragon Lady» κινεί την εξ ύψους κατασκοπεία!

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:12
Το U2 ή «Dragon Lady» εν δράσει: επί δεκαετίες έδινε και εξακολουθεί να δίνει κρίσιμες πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις των εχθρών των ΗΠΑ
|Wikipedia

Ποια drones; Η «Dragon Lady» κινεί την εξ ύψους κατασκοπεία!

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:12

Τα χρόνια έχουν περάσει, η «αυτοκρατορία του κακού» διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη, αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζεται με άλλους εχθρούς για τις ΗΠΑ – είναι ένα παιχνίδι ισχύος που δεν θα τελειώσει ποτέ.

Ετσι ένα παλιό κατασκοπευτικό αεροπλάνο των Αμερικανών, το U2, που είναι γνωστό και ως «Dragon Lady», όχι μόνο δεν παροπλίστηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά αποστέλλεται σε καινούργιες περιπέτειες με εντολές των επιτελών του Πενταγώνου.

Ο ιστορικός ρόλος του U2 είναι σημαντικότατος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Το αεροπλάνο έχει κατασκοπεύσει πολλούς και επί μακρόν και από πολύ μεγάλο ύψος, ενώ έχει καταγράψει με κάμερες κρίσιμες πληροφορίες για την άμυνα της υπερδύναμης.

Στον διαγκωνισμό με τους Σοβιετικούς το αεροπλάνο πρωταγωνίστησε στην κρίση του 1960, όταν κατερρίφθη και συνελήφθη ο πιλότος του Γκάρι Πάουερς – μία ιστορία που εξελίχθηκε σε κατασκοπευτικό θρίλερ.

Τώρα το U2 επιχειρεί σε περιοχές με στρατηγικό, γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς, όπως είναι η Βόρεια Κορέα αλλά και η Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στη Συρία, αλλά και για τακτικές παρακολουθήσεις στη Βόρεια Κορέα. Στην πρώτη περίπτωση, η δουλειά του ήταν η παρακολούθηση των τζιχαντιστών και στη δεύτερη η δραστηριότητα του Κιμ.

Το βορειοκορεατικό σκέλος της δράσης του U2 είναι πιο σημαντικό επειδή στο απομονωμένο ασιατικό κράτος είναι αδύνατον να εισχωρήσουν πράκτορες για χερσαία κατασκοπεία. Ετσι οι εικόνες που συλλέγονται βοηθούν την αμερικανική διοίκηση να εντοπίσει εγκαίρως τις τυχόν απειλές.

Το αεροπλάνο έχει τεχνολογικώς αναβαπτισθεί, έτσι υποστηρίζει τη δράση των κατασκοπευτικών δορυφόρων πέριξ της Γης και των drones, των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων που κάνουν την ίδια δουλειά με αυτό. Πρόκειται για «θεμελιώδες εργαλείο» το οποίο δεν σκοπεύουν να κλειδώσουν στο χρονοντούλαπο οι Αμερικανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...